Tag "Светиот Престол"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Во Рим отворена изложба „Србија и Ватикан 1878-1914“

Изложбата беше подготвена од Државниот архив на Србија, а на свеченото отворање говореа секретарот за односи со државите на Светиот Престол, надбискупот Пол Ричард Галагер и министерот за надворешни работи

Вести Свет

Казахстан: Хиротонисан првиот бискуп роден во земјата

Дваесет години по посетата на Иван Павле II на Казахстан, во Караганда е хиротонисан првиот бискуп роден во земјата.

Ватикан Вести

Светиот Престол: Водата не е роба, туку основно човеково право

Водата не е достапна за секого. Ова е една од загриженоста изразена од монсињор Џон Пуцер, привремен претставник на Постојаната мисија на Светиот Престол во Женева.

Вести Свет

Во Кина е хиротонисан нов католички бискуп

Антонио Ли Хуи (49) е хиротонисан за бискуп во катедралата во Пинглијанг во кинеската провинција Гансу, потврди Светиот Престол на 28 јули.

Ватикан Вести

Светиот Престол: Вакцината треба да биде достапна за сите

Во неколку излагања од нив на 47 заседавање на Советот на Обединетите нации, Постојаната мисија на Светиот Престол при Обединетите нации во Женева истакна ја истакна праведната распределба на вакцината

Ватикан Вести

Светиот Престол влегува во Светската здравствена организација како постојан набљудувач

Со Резулоцијата со наслов „Учествување на Светиот Престол во Светската здравствена организација“ која е усвоена на 74 заседавање, повеќе од 70 земји ја поддржа кандидатурата на Светиот Престол за набљудувач,

Ватикан Вести

Светиот Престол воведува ресоцијализација во кривичното право

Со Мото проприо на папата Фрањо, објавено на 16 февруари 2021 година се воведува социјална реинтеграција во казнениот законик на Ватикан, а три нови члена стапуваат на сила истиот ден.

Ватикан Вести

Општото добро е поважно од зашитата на патентите

Постојаниот набљудувач на Светиот Престол при Обединетите нации во Женева, надбискупот Иван Јурковиќ повторно побара праведна распределба на вакцините против коронавирусот.

Ватикан Вести

Папата до новите амбасадори: Застапувајте се за поправеден и побратски свет

Примајќи ги новите амбасадори за врачување на акредитивните писма, Светиот Отец изрази надеж дека во ова време на глобални предизвици, тие ќе бидат градители на дијалог, ќе работат заедно во

Вести Свет

Надбискупот Јурковиќ: На глобалната криза постои само глобален одговор

Постојаниот набљудувач на Светиот Престол при ООН во Женева, надбискупот Иван Јурковиќ во разговор за Катпрес на 18 мај ја истакна неопходноста од мултилатеризам и помош на сиромашните земји во