Tag "млади"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Црквата треба да им помогне на младите да ги остварат нивните соништа

Колку Црквата е подготвена да дозволи да ја „вознемируваат“ соништита на младите и да се оди со нив за да ги остварат, во новостите и убавината? Прашање за кое денес се расправаше на Епископската синода за млади која е во тек во Ватикан, на тема „Младите, верата и распознавањето на звањето.“

Вера Проповеди

Порака на папата Фрањо за Светскиот ден на мисиите

Сакам заедно со вас да размислувам за посланието кое Христос ни го довери. Во своето обраќање до вас воедно се обраќам и до сите христијани кои во Црквата

Ватикан Вести

Младите сакаат пастири кои се доследни на она што го проповедуваат

На IX општа конгрегација одржана на 11 октомври 2018 година претпладне 256 синодски оци меѓу останатото размислуваа за светата Тајна Помирување, за соочувањето на Црквата со секуларизацијата, сексуалната злоупотреба, обновата на пасторалот за звања.

Вести Свет

Околу 40 илјади Полјаци на стадион молеа за Синодата

„Средбата е посветена на оние кои некаде на својот животен пат го загубиле Господ, но и за оние кои го познаваат, но потребна им е сила за да тргнат понатаму.“

Ватикан Вести

Папата до младите: Бидете конкретни и слободни

Доследност во животот, конкретност, слушање на старите лица, прифаќање на другите и секогаш на пат – се советите кои Папата на илјадицните млади присутни со салата Павле VI на средбата одржана во рамките на синодата која е посветена токму на малдите.

Ватикан Вести

Потребна е обнова на сојузот помеѓу Црквата и семејството

Во Ватикан продолжува работата на Синодата за младите. На 5 октомври е одржана четвртата општа конгрегација на која синодските оци одржаа 20 излагања во кои зборуваа за првиот дел од документот „Instrumentum laboris.“

Ватикан Вести

Папата: Синодата треба да даде конкретни пасторални предлози

Во говорот кој го одржа на почетокот на синодата, папата Фрањо посебна благодарност изрази до младите кои се огласија на различни начини и истакна дека синодата е момент за размена на мислења.

Ватикан Вести

Ватикан: Започна Епископската синода за млади

На 3 октомври 2018 година во Ватикан започна Епископската синода за млади на тема: „Млади, вера и расудување на звањата“.

Ватикан Вести

Објавен документ за работата на Епископската синода

Во Ватикан од 3 до 28 октомври 2018 година се одржува редовната Епископска синода на тема: Младите, верата и распознавањето на звањата“. Непосредно пред почетокот на Синодата на 1 октомври 2018 година се објавени упатствата за работа на синодските собранија и работата на Генералниот секретаријат на Епископската синода.

Ватикан Вести

Папата до младите: Не плашете се да се одлучите за Исус

На плоштадот пред катедралата во Вилнус, папата Фрањо во саботата на 22 септември 2018 година се сретна со младите. Како и во слични прилики и овој пат, Папата го слушна сведоштвото на двајца млади, Моника на која ѝ починал татко ѝ и Јонас кој живее благодарение на дониран орган.