Tag "млади"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата до младите: Сонувајте за мир!

Папата Фрањо во салата Павле VI. се сретна со неколку илјади ученици и наставници кои учествуваат на средба посветена на образованието за мир и грижа, организирана од Националната мрежа Школа за мир. Ги поттикна младите да бидат „поети на мирот“ и да сонуваат големи работи, вдахновени од примерот на Мартин Лутер Кинг и Иван XXIII, а ја спомена и енцикликата „Pacem in teris“ која е објавена пред скоро 60 години: „Прочитајте ја и проучувај ја, многу е актуелна“.

Ватикан Вести

Папата: Потребни ни се „трансгресивни“ млади луѓе кои градат братство

Во пладневното обраќање во катедралата во Асти, во недела 20 ноември 2022 година, папата Фрањо повторно ги спомена трагедиите на војните, особено на напатената Украина, како и жртвите од пожарот во бегалскиот камп во Газа. Конкретно, тој ги охрабри младите, кои го слават Светскиот ден на млади на празникот Христос Цар, да не бидат робови на мобилните телефони, да не бидат конформисти, туку трансгресивни и да градат братски заедници во нашево време, на кое му недостасува мир, да се оствари

Ватикан Вести

Папата Фрањо во Пиемонт, во местата на неговите корени

Папата Фрањо во сабота 19 ноември 2022 година пред пладне пристигна во Портакомаро, недалеку од Асти, и отиде во приватна посета кај својата братучедка. На празникот Христос Цар ја предводеше света Литургија во Асти. Италијанскиот регион Пиемонт го пречека Папата, кој тој ден го посветува на семејството, особено со посета на неговата роднина Карла Рабецана, во Портакомаро, која пред неколку дена наполни 90 години. Папата Фрањо со хеликоптер пристигна на спортскиот терен во Портакомаро, недалеку од Асти, каде го пречека

Ватикан Вести

Папата во Бахреин: Драги млади, ни требате!

На средбата со младите во Бахреин, Папата посебно ги покани да ја шират „културата на грижа“ и им посака да бидат добар квасец за пријателско и солидарно општество во време кога беснеат конфликти и каде што постои ризик дека етничките, културните и верските разлики стануваат проблеми, а не можности за заеднички раст.

Ватикан Вести

Папата Фрањо до младите: Бидете работници на мирот; човештвото е во голема опасност

Примајќи околу триста млади ходочасници од Белгија, во понеделник 10 октомври 2022 година, Папата ги поттикна да бидат сведоци на убавината на љубовта, заедничкиот живот, братството и солидарноста во овој мрачен момент на планетата.

Ватикан Вести

Папата: Одете со младите за да им влеете надеж

Важноста да се придружуваат младите луѓе, во однос на екуменската перспектива, се двата аспекта за кои папата Фрањо ја пофали работата на училишните капелани во француското говорно подрачје во Швајцарија; дел од нив ги прими во аудиенција во петок 7 октомври 2022 година. Нивната напорна работа – како што рече Папата – им дава многу на оние кои ја живеат со силна мотивација и дарежлив дух, што е важно токму поради близината со младите.

Ватикан Вести

Пакт на младите: Треба да се вратиме на економијата на Евангелието

Во Асизи, папата Фрањо потпиша Пакт со младите во кој тие се обврзуваат да го поминат својот живот, така што денешната и идната економија ќе стане економија обновена со Божјото Слово.

Ватикан Вести

Папата во Асизи: Потребна ни е нова економија која го слуша крикот на сиромашните и на земјата

Способноста да се преиспита сегашниот модел на развој: Папата Фрањо не очекува ништо помалку од младите економисти, претприемачи и носители на позитивни промени кои се собраа во Асизи од повеќе од 100 земји на првата средба во живо на „Економијата на Фрањо“. Сегашната светска ситуација бара нови економски парадигми кои се фокусираат на сиромашните, животната средина и работата. Вашите идеали и вредности мора да бидат конкретни и „овоплотени“, препора папата Фрањо на средбата со младите.

Ватикан Вести

„Via Lucis“ – патување на млади кои среќаваат сиромашни лица на железничките станици низ Италија

Младите учесници на патувањето „Via Lucis“, кое на 21 август 2022 година започна од Рим и кои учествуваа во молитвата Ангел Господов на плоштадот Свети Петар, до 3 септември ќе поминат 3.000 километри до Торино, поминувајќи низ места каде што најмногу сиромашните луѓе често се повлекуваат: железнички станици.

Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Сојузот меѓу постарите и децата ќе го спаси човештвото

На Генералната аудиенција, одржана во салата Павле VI, Папата продолжи со серијата размислувања за староста; веродостојно е сведочењето што постарите можат да го дадат на децата и младите, бидејќи гледа во хоризонтот на нашата дестинација. Штетно е денес кога се гледа одвоеност меѓу животните возрасти, како да се натпреваруваат меѓу себе.