Tag "млади"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата Фрањо: Евангелието е одговорот на денешната збунтетост меѓу младите

Примајќи ги во аудиенција членовите на Семејството друштво на Божјиот повик, Папата им зборуваше за потребното внимание кон младите кои често живеат од ден на ден и ги охрабри да се посветат на евангелизацијата за да им помогнат на луѓето во нивното духовно расудување.

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Светскиот ден на млади им помага на младите да сонуваат и да гледаат напред

Португалското радио Ренасенца на 2 мај 2023 година го објави предговорот на Папата за книгата на португалската новинарка Аура Мигел „Долго патување до Лисабон“ (Um Longo Caminho até Lisboa), која го раскажува патот на Светските денови на млади од почетокот, па се до следната средба во август во главниот град на Португалија.

Ватикан Вести

Папата до младите од Конго: Иднината е во ваши раце

На „Стадионот на мачениците“ во главниот град Киншаса, во четврток 2 феваруари 2023 година, папата Фрањо се сретна со младите и катехистите од Демократска Република Конго. Богата средба, вистински празничен момент, карактеристичен со традиционални танцови и сведоштва.

Ватикан Вести

Папата до свештениците: „Не“ за кариеризмот

Папата Фрањо ги охрабри свештениците од надбискупијата во Барселона кои се вклучени во пасторалната грижа за младите да одговорат на Исусовиот повик, почнувајќи од сопственото сиромаштво и кревкост, отфрлајќи го двојниот живот и световните задоволства и сведочејќи за милоста Господова, не држејќи лекции

Ватикан Вести

Видео порака на Папата за Светскиот ден на младите 2023 година

Папата Фрањо испрати видео порака до учесниците на Светскиот ден на младите 2023 година, кој ќе се одржи на почетокот на август во Лисабон, во која ги покани младите да ги отворат своите срца и хоризонти со другите ходочасници

Ватикан Вести

Папата до младите: Сонувајте за мир!

Папата Фрањо во салата Павле VI. се сретна со неколку илјади ученици и наставници кои учествуваат на средба посветена на образованието за мир и грижа, организирана од Националната мрежа Школа за мир. Ги поттикна младите да бидат „поети на мирот“ и да сонуваат големи работи, вдахновени од примерот на Мартин Лутер Кинг и Иван XXIII, а ја спомена и енцикликата „Pacem in teris“ која е објавена пред скоро 60 години: „Прочитајте ја и проучувај ја, многу е актуелна“.

Ватикан Вести

Папата: Потребни ни се „трансгресивни“ млади луѓе кои градат братство

Во пладневното обраќање во катедралата во Асти, во недела 20 ноември 2022 година, папата Фрањо повторно ги спомена трагедиите на војните, особено на напатената Украина, како и жртвите од пожарот во бегалскиот камп во Газа. Конкретно, тој ги охрабри младите, кои го слават Светскиот ден на млади на празникот Христос Цар, да не бидат робови на мобилните телефони, да не бидат конформисти, туку трансгресивни и да градат братски заедници во нашево време, на кое му недостасува мир, да се оствари

Ватикан Вести

Папата Фрањо во Пиемонт, во местата на неговите корени

Папата Фрањо во сабота 19 ноември 2022 година пред пладне пристигна во Портакомаро, недалеку од Асти, и отиде во приватна посета кај својата братучедка. На празникот Христос Цар ја предводеше света Литургија во Асти. Италијанскиот регион Пиемонт го пречека Папата, кој тој ден го посветува на семејството, особено со посета на неговата роднина Карла Рабецана, во Портакомаро, која пред неколку дена наполни 90 години. Папата Фрањо со хеликоптер пристигна на спортскиот терен во Портакомаро, недалеку од Асти, каде го пречека

Ватикан Вести

Папата во Бахреин: Драги млади, ни требате!

На средбата со младите во Бахреин, Папата посебно ги покани да ја шират „културата на грижа“ и им посака да бидат добар квасец за пријателско и солидарно општество во време кога беснеат конфликти и каде што постои ризик дека етничките, културните и верските разлики стануваат проблеми, а не можности за заеднички раст.

Ватикан Вести

Папата Фрањо до младите: Бидете работници на мирот; човештвото е во голема опасност

Примајќи околу триста млади ходочасници од Белгија, во понеделник 10 октомври 2022 година, Папата ги поттикна да бидат сведоци на убавината на љубовта, заедничкиот живот, братството и солидарноста во овој мрачен момент на планетата.