Tag "евреи"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата до рабинот Скорка: Вие сте пример дека верата и човековите права не се во конфликт

На 10 мај 2023 година, Богословскиот факултет на Универзитетот во Трнава, Словачка, му додели почесен докторат на аргентинскиот писател и биофизичар и ректор на Латиноамериканската рабинска семинарија во Буенос Аирес,

Ватикан Вести

Папата: Евреите и христијаните можат да работат заедно за мирот

Папата Фрањо во Ватикан ја прими делегацијата на Светскиот еврејски конгрес (WJC) и истакна дека заедничкото верско наследство на Евреите и христијаните треба да биде поттик во заедничката желба за

Ватикан Вести

Папата до Евреите и христијаните: Учете се на братство за да не преовладее омразата

За време на средбата во Музејот на ликовни уметности во Будимпешта со претставниците на Екуменскиот совет на Црквите и со некои еврејски заедници во Унгарија во неделата на 12 септември

Ватикан Вести

Архивските материјали за понтификатот на Пио XII достапни за научниците

Откако документите за активностите на папата Пио XII станаа достапни од 2 март 2020 година, историчарот Матео Луиџи Наполитано се осврна на документи кои го докажуваат вниманието на Ватикан кон судбината

Ватикан Вести

Католиците и Евреите минуваат низ плодоно време на дијалог

Католиците и Евреите на својот заеднички пат поминуваат низ плодоносно време на дијалог

Вести Свет

Папата Пио XII спасил две третини од римските Евреи

Сто години по епископското ракополагање на Еугенио Пачели, новите проучувачања и сведоштва

Ватикан

Папата ќе ја посети синагогата во Рим

По поканата на главниот рабин на Римската синагога, на 17 јануари 2016 година, папата Фрањо ќе ја посети синагогата во Рим.

Ватикан

Папата Фрањо: Евреите и христијаните се пријатели и браќа

Соборната декларација „Ностра етате“, објавена пред 50 години, има решителен придонес за почетокот на периодот на „пријателство и взаемно разбирање“ меѓу католиците и Евреите.

Ватикан

Папата: Взаемна доверба и почит помеѓу евреите и католиците

Папата Фрањо вчера, на 25 јуни, на аудиенција ја прими делегацијата на здружението „Б’наи Б’рит интернационал, хуманитарна и културна организација основана во 19 век,