Tag "Amoris Laetitia"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата: Денешните семејства се повеќе искушувани од било кога порано

Папата Фрањо се сретна со учесниците на конференцијата за морална теологија организирана од Папскиот универзитет Грегоријана по повод годината посветена на семејството Amoris Laetitia. Семејството е место на духовност, а

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Да поддржиме општество наколонето на семејството

Примајќи ги во аудиенција членовите на Генералното собрание на Папската академија за општествени науки, Папата зборуваше за слабостите во семејствата и за дарот на бесплатноста на кое се способни; кога

Вера Семејство

Amoris Laetitia: Љубовта во бракот

Папата Фрањо, на петгодишнината од објавувањето на Апостослкиот поттик за љубовта во семејството, ја прогласи Годината на „Семејството Amoris Laetitia“ која трае до 10. Светска средба на семејствата во Рим

Ватикан Вести

Светиот Отец испрати порака до сопружниците: Бракот е важен за градење култура на средба

На празникот на Светото семејство, 26 декември 2021 година, папата Фрањо испрати порака до сопружниците по повод Годината на семејството Amoris Laetitia од 2021 до 2022 година.

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Посвојувањето е христијанска одлука што ве прави плодни

Папата Фрањо ги споделува своите размислувања за плодноста на брачната љубов, која се гледа и преку отвореноста кон животот што треба да се роди и во подготвеноста да се грижи

Ватикан Вести

Петгодишнина од Дикастеријата за лаици, семејството и заштитата на животот

Со Апостолското писмо во облик Motu Proprio „Sedula Mater“, потпишано од Светиот Отец на 15 август 2016 година, е формирана Дикастеријата за лаици, семејство и заштита на животот.

Ватикан Вести

Светиот Престол подготвува Глобален пакт за семејството

Дикастеријата за лаици, семејство и живот во петокот, 6 август 2021 година, во Ватикан ја објави глобалната иницијатива за промовирање на семејството – „Глобален католички пакт за семејството“.

Ватикан Вести

Кардинал Фарел поттикна на повеќе вклучување на верниците лаици во пасторалот со семејствата

Кардинал Фарел јасно повика на вклучување на верниците лаици, а посебно брачните парови во пасторалот со семејствата за да се гради заедно црковното ткиво.

Ватикан Вести

Објавена молитва за Светската средба на семејства 2022

Дикастеријата за лаици, семејство и живот заедно со Римската бискупија објавија официјална молитва за 10. Светска средба на семејства во Рим од 22 до 26 јуни 2022 година.

Ватикан Вести

Во Ватикан претставена Година на семејството – Amoris laetitia

Во Канцеларијата за печат на Светиот Престол на конференцијата на која новинарите учествуваа онлајн, Годината посветена на семејството – Amoris laetitia ја претставија префектот на Дикастеријата за лаици, семејство и