Tag "Римска Рота"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата Фрањо: Канонското право е тесно поврзано со спасителното послание на Црквата

Светиот Отец се сретна со учесниците на курсот за правници организиран од судот на Римската Рота, при што ја истакна важната поврзаност помеѓу пасторалот и канонското право

Ватикан Вести

Папата до членовите на судот на Римската Рота: Верната љубовта не е утопија

По повод отворањето на судската година, папата Фрањо во аудиенција ги прими членовите на судот на Римската Рота, а во својот говор се осврна и на бракот: врската меѓу сопружниците

Ватикан Вести

Папата до членовите на Римската рота: Слушање и расудување

За време на аудиенцијата по повод отворањето на судската година на Судот на Римската рота, папата Фрањо истакна дека е потребен синодален пристап во проверката и расудувањето; никогаш да не

Ватикан Вести

Папата до Римската рота: Судијата секогаш мора да мисли за доброто на семејството

Папата Фрањо во петок 29 јануари 2021 година во Ватикан, по повод почетокот на судската година, ги прими судиите на Римската рота, меѓу другото, надлежни за судските постапки поврзани со

Ватикан Вести

Папата: Единството и верноста се камен-темелници на Бракот

Светата Тајна Брак беше во центарот на говорот на папата Фрањо до адвокатите, судиите и соработниците на Врховниот апостолски судски трибунал познат како Римска рота, по повод отворањето на судската

Ватикан Вести

Папата ги прими членовите на Римската рота

Папата Фрањо на 29 февруари 2018 година ги прими членовите на Римската рота, редовен папски апелациски суд, посебно поврзан со брачните прашања, а по повод почетокот на судската година.

Ватикан Вести

Паросите се повикани да ги поддржуваат брачните парови

Папата Фрањо на 25 февруари 2017 година се сретна со паросите кои пристигнаа од целиот светот

Ватикан Вести

Папата до Римската Рота: Потребен е катекуменат за бракот

Потребен е нов катекуменат кој ќе подготвува за брачниот живот, како средство против сѐ

Ватикан Вести

Спасението на душите е целта на секое пасторално делување

Спасението на душите треба да биде целта на секое пасторално делување – истакна Светиот Отец во говорот до епископите кои учествуваат на стручниот курс за новата постапка за брак, на

Ватикан

Папата: Бракот е реалност за сите крстени верници

„Црквата продолжува да го претставува бракот, во неговите основни елементи, не како идеал за малкумина, туку како реалност, која со Христовата благодат,