Tag "размислување"

Врати се на почетна
Вера Проповеди

Царството Божјо ќе се земе од вас

Размислување за Тринаесетта недела по Педесетница според Евангелието од Матеј 21, 33-42

духовнитекстови Колумни Размислување Свет

Воскликни со Тома: Господ мој и Бог мој

Црквата на Томина недела, сѐ уште сака во нас да ја задржи Воскресната радост. Евангелие не нѐ известува за празен гроб, за настанот на Воскресението, туку за средба, средба на

Проповеди

Исус оди по вода

Размислување за Девета Недела по Педесетница, според Евангелието од Матеј 14,22-34 „Не бојте се! Јас сум, не плашете се!” (Матеј 14,27) Токму овие евангелски зборови ги слушаме во деветтата недела

Вера Духовност

Богомладенецот те чека и овој Божиќ

Што значи денес да се слави Божиќ? Дали Божиќ можеби го доживувамe само надворешно, традициски,

Вера Македонија Проповеди

Размислување на бискупот Стојанов за празникот Благовештение

Црквата денес го слави празникот Благовештение. По тој повод бискупот Стојанов упати размислување и охрабрување кое го пренесуваме во целост.

Вера Семејство

Предрасуди за предбрачната чистота

Сите знаеме дека се многубројни предрасудите за предбрачната чистота. Во продолжение прочитајте ги одговорите на некои од најчестите предрасуди.

Вера Духовност

Себичноста нѐ разделува

Божиќниот пост е време на препознавање на Исуса во човекот. Тоа е време на прилагодување на нашите

Семејство

Ако селото ти се смее, тогаш си на добар пат

Сѐ е бруто и нето, сѐ е забава… ова се борови од една песна која отворено препорачува како сѐ се врти околу забавата и профитот, без разлика од која врста

Ватикан

Првата медитација на Папата: Од отуѓеност до прослава

Светиот Отец по повод Јубилејот на свештениците предовдеше три медитации. Како тема за првата ја избра „Од отуѓеност до прослава“ и истакна дека милосрдието е динамична реалност