Tag "Петар"

Врати се на почетна
Вера Сведоштва

Свети Петар и Павле

Црквата во целиот свет, на 29 јуни односно 12 јули, го слави празникот на Апостолските првенци, Свети Петар и Павле, првите евангелизатори во служба на Исус Христос.

Ватикан Вести

Папата: Исус нека ни помогне за да излеземе на отвореното море на човештвото

Исус помага да не станеме жртви на разочарувањето и обесхрабрувањето поради поразите

Вера Духовност

Симоне спиеш ли?

Во својата едноставност и понизност Петар често проповедал за своите постапки

Ватикан Вести

Пастирот треба да го води Божјиот народ со понизност и љубов

Исус му го доверува своето стадо на Петар, најголемиот грешник меѓу апостолите, и го повикува

Вера Проповеди

Рибари на луѓе

Исусовиот поглед допира и до рибарите во текот на нивната секојдневна работа. Тие имаат ноќ без улов. Празните мрежи не го привлекува вниманието на минувачите.

духовнитекстови Македонија

Свети Петар – карпа за сите денови

Исус го забележал Петар додека ловел риби и му рекол: „Врви по мене, ќе те направам рибар на луѓе.“ Петар сепак останал по природа импулсивен и знаел да му се

духовнитекстови Размислување

Преображение Господово

И додека Исус се молеше, „лицето му светна како сонце“ (Мт 17,2) а „ и лицето Негово светна како сонце, а алиштата Му станаа бели како светлина“. Неговата облека стана

Ватикан

Не заборавајте ја првата средба со Исус

Никогаш не треба да ја заборавиме првата средба со Исус – онаа која „го менува мојот живот“, затоа да ја бараме од Бог „благодатта за да ја памтиме секогаш“.