Tag "пепелница"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата на Чиста Среда: Пепелта не потсетува на вистината за нас самите

Папата Фрањо ја предводеше светата Литургија на Пепелница, во среда 22 февруари 2023 година во римската базилика Света Сабина.

Ватикан Вести

На Пепелница папата Фрањо ќе служи во базиликата Свети Петар

Проповеди за време на постот ќе одржува кардинал Канталамеса, проповедникот на Папскиот дом, започнувајќи од 26 февруари

Ватикан Вести

Светиот Престол издаде регулативи за обредот пепелење за време на пандемијата

На 12 јануари 2021 година, Конгрегацијата за Свети Тајни и богослужби ги објави прописите за пепелење на Чиста Среда – Пепелница и која за време на пандемијата ќе биде „без

Ватикан Вести

Папата: Великиот пост е време на милости кои го ослободуваат срцето од суета

„Надворешниот изглед, парите, кариерата или хобито како сирени ги маѓепсуваат и отстрануваат човечките срца од вистинскиот пат на нашиот живот, а тоа е Бог“- рече папата Фрањо во проповедта во

Вера Духовност

За симболиката и теолошкото значење на Пепелница

Обредот на пепелосување е посебен израз на христијанската вера и надеж

Ватикан Вести

Папата: Вратете се кај Бог, Господ ве чека

Недовербата, вкочанетоста и рамнодушноста, се демоните кои ја парализираат душата.

Вера Духовност

Пепелница

Веќе на Пепелница, над сите лебди Исусовото Слово кое повикува: Царството Божјо е пред вратите, преобратете се и верувајте на Радосната вест!

Ватикан Вести

Папата: Великиот пост е време повторно да почнеме да дишиме

Великиот пост е време во кое сме повикани да кажеме „не“: „не“ на „молитвата која ја смирува нашата

Вера Духовност

Чиста Среда – Пепелница: Сила

Со овие текстови во Великиот пост сакаме да понудиме овој пост да го доживеете на посебен начин.