Tag "Папата"

Врати се на почетна
Свет

Папата го благослови „Денот на животот“ во Велика Британија

Папата Фрањо го испраќа својот благослов и молитви до учесниците на „Денот на животот“, кој Католичката црква во Англија и Велс го одбележа на 19 јуни.

Ватикан

Порака на Папата за Јубилејот на децата и младите

Папата Фрањо испрати видео порака до илјадниците млади кои се собраа на римскиот Олимписки стадион, по повод прославата на Јубилејот на децата и младите.

Ватикан

Папата до Каритас: Бидете прегратка на Црквата

„Не уморувајте се да бидете милосрдната прегратка на Господ, преку раката на неговата Црква“. Тоа е повикот на папата Фрањо упатен до учесниците на состанокот на италијанските бискупски Каритас организации,одржан

Ватикан

Папата: Потребна е храброста на мачениците

Во денешната култура која често е спротивна на Евангелието, христијаните се повикани да ја имитираат храброста на мачениците, рече папата Фрањо, примајќи ги на 14 април во Ватикан,

Ватикан

Монсињор Вигано: За пренесување на милосрдието е потребен јазикот на срцето

Да се соопштува милосрдието преку зборови, молчење, слики, преку застапништвото на срцето. Со таа скица, во прес-центарот на Светиот Престол

Ватикан

Папата Фрањо: Потребен е „нов работен хуманизам“

Трудот е едно од најстарите звања на човекот, но денес достоинството, обезбедено преку работата, често е изложено на опасност поради невработеноста и незаконитоста.

Ватикан

Папата Фрањо: Работа за младите!

Треба да се направи сѐ што е можно за отстранување на невработеноста на младите. Овој апел го упати папата Фрањо на аудиенцијата за учесниците во Проектот Поликоро,

Ватикан

Нови ватикански комисии за реформата на Римската куриja

Секретаријатот за економски прашања формираше работна група со задача за финансиска контрола на Ватиканската држава, соопшти ватиканскиот портпарол отец Федерико Ломбарди

Свет

Светска премиера на филмот „Викајте ме Фрањо“

„Викајте ме Фрањо“ ќе излезе во италијанските кина во четврток, 3 декември. Ова е прв филм за животот на папата Фрањо, а премиерата ќе се одржи во Ватикан

Ватикан

Папата Фрањо: Лаиците не се членови од втор ред во Црквата

Верниците лаици не се членови од втор ред во Црквата, во служба на хиерархијата и обични извршители на наредбите кои доаѓаат од горе. Тие, како Христови ученици,