Tag "Папата"

Врати се на почетна
Ватикан

Синода на епископите: Заврши работата на работните групи

Во Ватикан на Синодата посветена на семејството заврши работата на тринаесетте јазични групи на третиот дел од работниот документ на Синодата (Instrumentum laboris).

Ватикан

Синодалните оци: Синодата посакува добро на семејството

„Посланието на современото семејство“, беше темата за работните групи на Синодата на епископите посветена на семејството, која се одржува во Ватикан.

Ватикан

Семејството има централно место во пасторалот на Црквата

На единаесетото и дванаесетото Генерално собрание на Синодата стана збор за добрата подготовка на бракот, ранетите семејства и родителството, а претставниците

Ватикан

Синодата расправаше за мешаните бракови

 На десетото Генерално собрание на Синодата се расправаше за мешаните бракови, кои се чести во Азија и Африка, и претставуваат предизвик за Црквата.

Ватикан

Синодата расправаше за денешното послание на семејството

По претставувањето на извештаите од 13 работни групи, на 8. и 9. генерално собрание на Синодата се расправаше за третиот дел од Instrumentum laboris кој е посветен на денешното послание

Ватикан

Евангелието на семејството е „срцето кое чука“ на Синодата

За време на осмото Генерално собрание на Синодата посветена на семејството, која е во тек во Ватикан, беа претставени излагањата на тринаесетте мали групи

Ватикан

Атмосферата на Синодата е позитивна и со голема соработка

Писмото на некои синодални оци до папата Фрањо е доверливо и објавеното од страна на некои медиуми не одговара ниту на текстот ниту на потписниците, уште повеќе што четворица од

Ватикан

Папата: Да се биде мисионер значи да се сака Исус и народот

Мисиите, освен што значат љубов кон Исус, тие се и љубов кон неговиот народ – е една од мислите на папа Фрањо упатена на учесниците на IV национална средбана мисионерски

Ватикан

Евангелието за семејството не е утопија, туку Божја промисла

На седмото Генерално собрание на Синодата, епископите започнаа со излагањата на теми поврзани со третиот дел од Instrumentum laboris. Станало збор за причестување

Ватикан

Синода за семејство: Милосрдие и добра подготовка за брак

На шестото Генерално собрание на Епископската синода продолжи расправата за вториот дел од работниот документ Instrumentum laboris,