Tag "Папата"

Врати се на почетна
Ватикан

Папата Фрањо: Блаженствата – пат кон светоста и среќата

„Патот кон светоста е патот на среќата: тоа е патот минат од Исус и кој оди со Него ќе има вечен живот“. Тоа го рече Папата за време на Литургијата,

Ватикан

Папата Фрањо: Економијата во служба на човекот и општото добро

Човекот секогаш треба да биде во центарот на економијата. Овој повик го упати папата Фрањо до членовите на Унијата на христијанските претприемачи

Ватикан

Папата до Радио Марија: Пренесувате надеж која доаѓа од Исус

Пренесувајте надеж која доаѓа од Христос и нудете „добро друштво“ на сиромашните. Тоа беше охрабрувањето на папата Фрањо упатено до членовите на

Ватикан

Папата: Никогаш повеќе дискриминација и ксенофобија кон Ромите

„Никогаш повеќе трагедии со деца, кои умираат „од студ или оган“, но исто така и „никогаш повеќе лаги, измами и спорови: настапи времето за градење на почовечко општество и периферии“.

Ватикан

Папата: Црквата не ги напушта семејствата и бегалците

Молитвена и делотворна солидарност со секое семејство кое моралод а побегне од својата таковина поради судири и бара подобра иднина во далечните земји – вети папата Фрањо пред молитвата Ангел

Ватикан

Папата ја затвори Синодата: Денес е време за милосрдие

Во ватиканската базилика Свети Петар, Неговата Светост служеше света Литургија со која ја затвори рабоатата на Синодата за семејства и ги повика синодските оци да го следат патот

Ватикан

Брифинг за последниот ден од Епископската Синода

Во саботата на 24 октомври, во Прес центарот на Светиот Престол се одржа брифинг за последниот ден од работата на Синодата посветена на семејството.

Ватикан

Времињата се менуваат и христијаните треба да се менуваат

Верниците се повикани да ги читаат знаците на времињата и да се менуваат постојано, останувајќи секогаш верни на Евангелието.

Ватикан

Синодската комисија дискутира за завршниот документ

„Комисијата од десет кардинали, именувана од Папата, интензивно работи на завршниот документ“. Ова го потврди отец Федерико Ломбарди на вообичаениот брифинг за работата на Синодата.

Ватикан

Равази: Семејството место за дијалог со оние кои не веруваат

Споредбата меѓу Синодата и Соборот на апостолите во Ерусалим, библиските корени, кои се однесуваат на дебатата за децентрализацијата на Црквата,