Tag "меѓурелигиски дијалог"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата: Верниците се фактор за мир во човечките општества

Папата Фрањо во понеделник 18 ноември 2019 година во Ватикан ги прими учесниците на средбата посветена на Документот за човечко братство

Ватикан Вести

Меѓурелигиската и екуменска средба за мир во Дака

Меѓурелигиската и екуменска средба за мир, која папата Фрањо ја нарече многу значајна

Ватикан Вести

Папата се сретна со претседателот Трамп

Утрото на 24 мај 2017 година во Ватикан Светиот Отец се сретна со претседателот на САД,

Свет

„Или заедно ќе живееме или заедно ќе умреме“

Од првиот ден на Меѓурелигиската средба за мир во Асизи испратени се и првите пораки на учесниците меѓу кои ги издовјуваме:

Ватикан

Меѓурелигискиот дијалог  е најефекасен лек против релативизмот

Меѓурелигискиот дијалог е најефикасниот лек против релативизмот. Имено, во дијалогот е на прво место исповедувањето на сопствената вера. Дијалогот не може да се темели на лицемерието

Македонија

Бискупот Киро Стојанов го прими претставникот на Фондацијата Конрад Аденауер

На 26 април 2016 во просториите на бискупскиот ординаријат во Скопје бискупот Стојанов го прими претставникот на Фондацијата Конрад Аденауер во Македонија г-дин Јоханес Реј.

Ватикан

Папата ќе ја посети синагогата во Рим

По поканата на главниот рабин на Римската синагога, на 17 јануари 2016 година, папата Фрањо ќе ја посети синагогата во Рим.

Ватикан

Темелот на меѓурелигискиот дијалог е меѓусебното почитување

Светиот Отец ги поттикна религиите во светот на меѓусебно почитување и доверба и на градење на братски односи помеѓу припадниците на различните религии,

Ватикан

Меѓурелигискиот дијалог е разговор за човечкиот живот

Меѓурелигискиот дијалог не може да се ограничи само на поединци, на преставниците – одговорните на верските заедници, туку треба да се прошири колку што е можно повеќе на сите верници,