Tag "Лаудато си"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Во Ватикан е претставен документот „На патот до грижата за заедничкиот дом“

Во Канцеларијата за печат на Светиот Престол на 18 јуни 2020 година е одржана промоција на документот „На патот до грижата за заедничкиот дом“, кој по повод пет годишнината од

Ватикан Вести

Одбележување на пет годишнината од објавувањето на енцикликата „Лаудато Си“

Папата Фрањо на 17 мај 2020 на молитвата Ангел Господов го најави почетокот на Седимицата на „Лаудато Си, во која ќе се одбележи пет годишнината од излегувањето на неговата енциклика

Ватикан Вести

Папата: Не можеме да се грижиме за Земјата ако не ја сакаме и не ја почитуваме

Прекинувајќки ја серијата катехези за блаженствата, Папата денешната катехеза на Генералната аудиенција ја посвети на заштитата на создаденото, по повод 50. Меѓународен ден на планетата Земја

Ватикан Вести

Папата за климатската криза: Продолжете со работата за радикална промена

Папата Фрањо ги прими во аудиенција учесниците на меѓународната конференција на тема „Спасување на нашиот заеднички дом и иднината на животот на земјата“ во организација на Дикастеријата за промовирање на

Ватикан

(Видео) Проекција на ѕидот на базиликата Свети Петар

Проектот наречен „Fiat Lux“ поставен е во соработка со Групата на Светската банка и неколку невладини и хуманитарни организации со цел да се раскаже „визуелна приказна

Ватикан

Повод: Неовластеното објавување на доверливи документи

„Одиме напред, мирно и одлучно“, ова се зборовите со кои папата Фрањо реагираше на вестите за неовластеното објавување на доверливи документи во Ватикан и објавувањето на книги поврзани со нив.

Ватикан

Папата се сретна со претставници од образованието во Еквадор

Никој не се вознемирува ако сиромашен умре од глад и студ, меѓутоа е голема соблаза ако берзата изгуби еден или два поена

Ватикан

Објавена втората енциклика на папата Фрањо „Лаудато си“

Со „Лаудато си – (Laudato si), грижа за заедничкиот дом“ започнува новата енциклика на Папата за екологијата, која е објавена на 18 јуни во новата Синодална сала во Ватикан.

Ватикан

Папата: Читајте ја енцикликата со отворени срца

На Генералната аудиенција во среда, 17 јуни 2015 гоидина папата Фрањо упати апел по повод утрешното објавување на неговата енциклика „Лаудато си“.

Ватикан

Патер Ломбарди за неовластеното објавување на енцикликата

Директорот на Канцеларијата за печат при Светиот Престол, патер Федерико Ломбарди даде изјава за неовластеното објавување на текстот од новата енциклика на папата Фрањо.