Tag "катехеза"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата: Светиот Дух ѝ дава живот на Црквата

На Генералната аудиенција, папата Фрањо продолжи со серијата катехези посветени на евангелизацискиот ентузијазам, делување која е возможно само благодарение на Светиот Дух: „Тој е иницијатор на евангелизацијата“. Секоја верска традиција

Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Плодовите на земјата мора да стигнат до сите луѓе

На Генералната аудиенција одржана на 26 август во библиотеката на Апостолската палата, папата Фрањо продолжи со серијата катехези за кризата предизвикана од болеста КОВИД – 19, анализирајќи ги сериозните последици

Ватикан Вести

Папата: За да молиме мораме да се понижиме за да нѐ води Светиот Дух

Никогаш не би можеле да молиме без силата на Светиот Дух

Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Во молитвата „Оче наш” се молиме за потребите на сите

Во молитвата „Оче наш”, Исус нѐ научи да се молиме не само за себе, туку и за сите браќа на светот. Ако не се молиме на овој начин, молитвата „Оче

Ватикан Вести

Папата: „Да биде волјата Твоја“ е храбра молитва

Божјата волја е спасние на човекот, на сите луѓе, секој од нас

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Молете го Бог како што детето го моли својот татко

Бог не е само татко, туку и мајка која никогаш не престанува да ги сака своите созданија

Ватикан Вести

Папата на Генералната аудиенција: Соблаза е да се оди на црква и да се мразат луѓето

На првата Генерална аудиенција одржана во новата година во салата Павле VI. папата Фрањо продолжи со серијата катехези за молитвата ‘Оче наш’, толкувајќи ја револуцијата на Евангелието. Светиот Отец при

Ватикан Вести

Да“ на тишината, не на „брзањето за време на светата Миса

„Да“ за молчењето за време на светата Литургија и „не“ за брзањето – тоа е размислувањето на папата Фрањо

Ватикан Вести

Папата: Кој го познава Исус никогаш нема да очајува

Никогаш не очајувајте, бидејќи Господовата милост секогаш е тука за оние кои се надеваат на Него

Ватикан Вести

Преку Кршетнието христијанинот е „Христофор“ во светот

Со благодатта на Крштението, христијанинот станува навистина Христофор”, односно “носител на Христос”