Tag "Етиопија"

Врати се на почетна
Вести Свет

Жртвата на мачениците е знак дека ширењето на верата е прегратка на културата, народите и религијата

Според податоците на агенцијата Фидес во 2020 година убиени се 20 мисионери. На нив е посветен Ден на молитва и пост во спомен на мисионерите маченици кои се поклопува со

Вести Свет

Етиопија: Во масакр во црква убиени стотина луѓе

Најмалку 750 луѓе се убиени во напад на православна црква во Аксум во етиопскиот регион Тиграј во саботата на 9 јануари, објави Catholic News Agency.

Ватикан Вести

Ангел Господов: Верата сјае преку добрите дела

Во недела 8 ноември 2020 година папата Фрањо ја предводеше молитвата Ангел Господов со присутните поклоници на плоштадот Свети Петар во Ватикан.

Ватикан Вести

Етиопија: Искачување по стрмна карпа босоног и без јаже до духовнта оаза вдлабната во карпата

Црквата Абуна Јемата Гух во Етиопија во 6 век во карпа ја издлабал свети Абун Јамата. Со векови свештениците кои се грижеле за црквата во неа биле и погребувани, но

Ватикан Вести

Папата Фрањо поттикна на молитва за Нигерија и на дијалог со земјите околу реката Нил

Папата Фрањо посебно се молеше за населението во Нигерија кое страдазаради насилството и тероризмот и поттикна Египет, Етиопија и Судан да пронајдат решение за прашањато за реката Нил, односно да

Ватикан Вести

Папата се моли за жртвите во Етиопија

По завршувањето на молитвата Ангел Господов, папата Фрањо истакна дека е ожалостен за насилството врз христијаните во Етиопија

Ватикан

Кардинал Тагле со порака за развојот на сиромашните држави

Претставниците на Владите треба да ги надминат националните егоизми и краткорочните интереси доколку сакаат да го постигнат задоволителен договор кој го почитува достоинството на сите држави, а не ја доведува