Tag "епископска синода"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата потсети на молитвата за Епископската синода

На крајот од молитвата Царице небесна во недела 28 мај 2023 година папата Фрањо потести на молитвата за подршка на подготовките за Синодата, која ќе се одржи ширум светот на

Ватикан Вести

Генералниот секретаријат го одобри нацрт-работниот документ за претстојната седница на Епископската синода

Редовниот совет на Генералниот секретаријат на Синодата го одобри „Instrumentum laboris“ (нацрт работен документ) за учесниците на првата седница на Епископската синода, како и методологијата на самото собрание.

Ватикан Вести

Формирана е Комисија за подготовка на Генералното собрание на Епископската синода

Генералниот секретар на Синодата, кардинал Марио Греч, именува седум членови во Комисијата за подготовка на Генералното собрание на Епископската синода, која ќе се одржи во октомври 2023 година.

Ватикан Вести

Состанок на организаторите на континенталните собранија на Епископската синода

Претставниците на континентите, заедно со Генералниот секретаријат на Епископската синода, разговараа за подготовката на втората етапа од синодалниот процес 2021-2024 година, презентирајќи ги своите извештаи на папата Фрањо.

Ватикан Вести

Црквата започнува со синодален процес

Во петок 21 мај Ватикан ја објави новата синодална програма, одобрена од папата фрањо, со што следната синода започнува во локалните цркви. „Артикулацијата на различните фази на синодалниот процес ќе

Ватикан Вести

Папата именува двајца потсекретари на Епископската синода

Папата Фрањо именува двајца нови потсекртари на Епископската синода. Станува збор за Августинецот отец Марин Де Сан Мартин и за прв именува една жена на таква служба, монахињата Ксаверијанка, сестра

Ватикан Вести

Папата Фрањо го именува монс. Грек за нов генерален секретар на Епископската синода

Канцеларијата за печат при Светиот Престол на 16 септември 2020 година информира дека Светиот Отец го именува бискупот Марија Грек за генерален секретар на Епископската синода.

Ватикан Вести

Следната Епископска синода ќе се одржи во 2020 година

Есента 2020 година ќе се одржи XVI. редовна Епископска синода. Папата тоа го одлучи на состанокот со Генералниот секретаријат на Епископската синода, при што му се презентирани три можни теми.

Ватикан Вести

Папата ја отвори Синодата за Амазонија: Бидете верни на новостите на Светиот Дух со бестрашна мудрост

Многумина во Амазонија носат тешки крстови и очекуваат нежна љубов на Црквата – рече папата Фрањо на светата Литургијат за време на отворањето на Епископската синода за Амазонија и ги

Ватикан Вести

Објавен списокот на учесници на Синодата за Амазонија

Посебно генерално собрание на Епископската Синода ќе се одржи во Ватикан од 6 до 27 октомври, посветено на тема ,,Нови патеки за Црквата и за  целосната екологија”