Tag "екологија"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата Фрањо: Океаните се Божји дар за сите генерации

Папата Фрањо упати порака до учесниците на 8. конференција „Нашиот океан“ што се одржа во Панама и ги повика владите ширум светот да ги заштитат океаните во корист на идните

Ватикан Вести

Папата: Да учиме од домородните народи

На средбата со учесниците на шестиот глобален состанок на Форумот на домородните народи, организиран од Меѓународниот фонд за развој на земјоделството (ФАО), Папата истакна дека во денешната невидена социјална и

Ватикан Вести

Папата: На болниот крик на Земјата да одговориме со дела

Блиску сме до пресвртна точка, потребна е индивидуално и колективно еколошко преобраќање. Во својата порака за Светскиот ден на молитва за грижа на создадениот свет, Папата, во поглед на двете

Ватикан Вести

Папата испрати видео порака по повод започнувањето на акцискиот план „Лаудато си“

Во вторник, 25 мај 2021 година, Папата Фрањо испрати видео порака, по повод почетокот на Акционата платформа Лаудато си. Од Божјите раце добивме градина, не можеме на нашите деца да

Ватикан Вести

Папата: Ватикан се обврзува до 2050 година емисијата на стакленичките гасови да ја сведе на нула

Во сабота 12 декември 2020 година папата Фрањо ги повика земјите во светот да работат на постигнување нулта стапка емисија на стакленички гасови и вети дека Ватикан, најмалата земја на

Вести Свет

Маурициус: Кардинал Пијат повика на будење на еколошката свест

Кардинал Пијат го повика населението на Маурициус да се ангажираат и да спречат еколошка катастрофа

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Христијански причини да се зачува созданието

Нешто повеќе од четири години по енцикликата „Лаудато си“, и коинцидирајќи со последните денови на Синодата за Амазонија, од печат излезе книга која содржи текстови и говори на папата Фрањо

Ватикан Вести

Христијаните обединети во грижата за зачувување на создаденото

Асизи по повод IV Светски ден на молитва за грижа за создаденото ќе прими христијани од целиот свет и во таа прилика прв пат ќе биде одржана екуменска молитва за

Ватикан Вести

Папата за климатската криза: Продолжете со работата за радикална промена

Папата Фрањо ги прими во аудиенција учесниците на меѓународната конференција на тема „Спасување на нашиот заеднички дом и иднината на животот на земјата“ во организација на Дикастеријата за промовирање на

Ватикан Вести

Папата Фрањо упати порака до патријархот Вартоломеј

Папата Фрањо по повод меѓународниот симпозиум на тема „Кон зелената Африка. Зачувување на планетата и заштита на неговиот народ“ кој овие денови се одржува во Атина, на екуменскиот патријарх Вартоломеј