Tag "вистина"

Врати се на почетна
Вести Свет

Христијанските водачи во Зимбабве: Пронајдете ја радоста во вистината

Соопштението на Churches Convergence on Conflict and Peace (CCCOP), е објавено по повод Меѓународниот ден на правото на вистината за сериозните кршења на човековите права и достоинството на жртвите кој

Вера Сведоштва

Отсекување на главата на свети Иван Крстител

Свети Беда, монах од IX век, во своите хомилии вели вака: Свети Иван Крстител го даде својот живот за Христос, иако не му било наредено да го негира Исуса, туку

Колумни

Џорџ Орвел и родовата идеологија: Што се случува кога Групата ќе објави дека 2+2=5?

Романoт на Орвел ‘1984’ Министерството за вистина го користи токму јазикот како средство за обликување на општеството. Целата иронија е во името на министерството, чие што единствена задача е со

Вера Духовност

Христос Цар на Вселената

„Во оваа време Пилат го повика Исуса и Му рече: »Ти ли си Царот Јудејски?« Исус му одговори: »Сам ли го зборуваш тоа или други ти кажаа за Мене?«

Ватикан

Не може да се тргува со вистината

Навестувањето на вистината за Бог никогаш не треба да се одвои од разбирањето на човечките слабости, тоа го учи Исус, истакна Светиот Отец во проповедта на светата Литургија на 20

Ватикан

Второ генерално собрание на Епископската Синода

На второто генерално собрание на Епископската Синода на 5 октомври, се расправаше за темите од првиот дел од работниот документ Instrumentum laboris.

Ватикан

Папата: Црквата не го заборава ранетото човештво

Црквата ги брани основните вредности, без да го заборави ранетото човештво: ова накратко е пораката содржана во проповедта на папата Фрањо за време на литургијата на отворањето на XIV редовна

Размислување Свет

Преобраќање

(…) Знам, би требло многу во себе да променам. Чувствувам дека ваков начин на живот не е добар, не е убав, но… Секако, гледам дека односите во моето семејство не