Tag "блаженства"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Ангел Господов: Да ја шириме екологијата на праведност и милосрдие

Во обраќањето за време на молитвата Ангел Господов, папата Фрањо повика да учиме од сиромашните по дух, кои го препознаваат доброто што доаѓа од Бога и го ценат она што

Вера Духовност

Сите Светци

Светата Литургија на празникот на Сите Светци нé повикува да восклинеме „Да се веселиме сите во Господа“. Литургијата нé

Ватикан Вести

Ангел Господов: Исусовиот ученик е сиромашен и радосен

Осврнувајќи се во пладневниот говор на литургиското евангелие од неделната Литургија папата Фрањо ги поттикна верниците покрај материјалните добра да ги откријат и даровите на животот, но и да се

Ватикан Вести

Вдахновени од блаженствата, треба да создадеме движење против „глобализацијата на рамнодушноста“

Во пораката по повод средбата со Папската академија за општествени науки, папата Фрањо го нагласи духот на сиромаштвото како начин да се обезбеди среќа на поединци и народи. Неограничената потрага

Ватикан Вести

Папа: Да се одбијат компромисите и да се оди по патот на Исус Христос

„Блажени се гонетите заради правда, бидејќи нивно е царството небесно! е последното блаженство на Исус за кој папата Фрањо размислуваше на Генералната аудиенција. Предупреди исто така дека и христијаните можат

Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Да го ослободиме срцето од заблуди за да можеме да Го видиме Бог

Шестото блаженство „Блажени се чистите по срце, оти тие ќе Го видат Бога“ беше во центарот на катехезата на Генералната аудиенција заради пандемијата од коронавирусот одржана во библиотеката на Апостолската

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Со кроткоста го освојуваме срцето на братот

Со кроткоста го освојуваме срцето на братот – истакна папата Фрањо на Генералната аудиенција продолжувајќи со серијата катехези за блаженствата.

Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Да дозволиме другите да ни го пробијат срцето

Папа Фрањо за време на Генералната аудиенција која се одржа на 12 февруари 2020 година поттикна да се измориме молејќи прошка од Господ за своите гревови и да се отвориме

Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Слободен е оној кој има моќ на понизност, служење и братство

Во катехезата за време на Генералната аудиенција во среда 5 февруари 2020 година, која се одржа во салата Павле VI, папата Фрањо ја посвети на блаженствата и потсети дека бедните

Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Блаженствата се порака за целото човештво

Започнувајќи ја новата низа на катехези за блаженствата, папа Фрањо на Генералната аудиенција објасни како Исус поучува за „новиот“ закон, закон на сиромаштво, благост и милосрдие. Папата ги поттикна верниците