Archive

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата: Не можеме да љубиме само кога ни одговара

Папата Фрањо во пораката која ја објави на својот профил на Твитер, на 19 ноември 2018 година истакнува дека вистинската љубов се покажува дури кога се дарува сè без резерва.

Ватикан Вести

Папата: На конечната средба со Исус ќе го донесеме само она што сме го дарувале

Небото и земјата ќе преминат, но зборовите Мои нема да преминат!

Ватикан Вести

Папата: Неправдата е коренот на сиромаштвото

Исусовите ученици не се создадени за предвидлив и спокоен нормален живот.

Ватикан Вести

Папата: Сиромашните се привилигиран пат за евангелизација

Најдобриот одговор на нашето општество кое понекогаш е склоно да ги маргинализира лицата со посебни потреби е оружјето на љубовта. Иднината на човештвото е во меѓусебното делење и во пријателството

Ватикан Вести

Папата Фрањо повторно изненади

Во склоп на подготовката за овогодинешниот Светски ден на сиромашните кој ќе се одлежи во недела на 18 ноември 2018 година папата Фрањо повторно изненади.

Ватикан Вести

Папата: Освен мачеништвото во крв постои и „бело мачеништво“

Примајќи ги во аудиенција членовите на Консулативниот совет на Витешкиот ред на Божјиот гроб, папата Фрањо ја спомна драматичната состојба на христијаните кои сѐ повеќе се прогонуваат и убиваат. Маченици

Вести Свет

Светиот Престол: Да се помогне на сиромашните земји да излезат од замката на долгот

Постојаниот набљудувач на Светиот Престол при Обединетите нации и други меѓународни организации во Женева одржа говор на Меѓувладина конференција на финансиски експерти за развој при Конференцијата на Обединетите нации за

Вести Македонија

Регионален форум на Каритас за заштита на деца

Во периодот од 13 до 15 ноември 2018 година во Мостар се одржа Регионален форум на Каритас за заштита на деца, во организација на Каритас Босна и Херцеговина и Каритас

Ватикан Вести

Ова е сè што мора да знаете за 2. Светски ден на сиромашните

Геслото на овогодинешниот Светски ден на сиромашните е „Кога несреќниот вика, – Господ го услишува.“

Ватикан Вести

Папата: Црквата расте во тишина

Осврнувајќи се на Евангелието според Лука за Литургија на 15 ноември 2018, Папата истакна дека Црквата се манифестира во евхаристијата и во добрите дела; освен тоа има тивок темперамент, раѓа