Archive

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата: Црквата е место за средба

Папата Фрањо на 15 ноември 2018 година ја прими во аудиенција заедницата на Папскиот латиноамерикански завод од Рим по повод 160 годишнина од неговото основање. И Црквата би можела да

Вести Свет

Во Јемен на секои 10 минути умира едно дете

Во Јемен на секои 10 минути едно дете умира од болест која лесно би можела да биде спречена, а 1,8 милиони деца трпат заради тешка неисхранетост.

Ватикан Вести

Папата основа студии за Науки за мирот

На Папскиот латерански универзитет Папата основа студии за Науки на мирот со цел – како што е истакнато во писмото на големиот канцелар – соодветна подготовка на сегашните и идните

Ватикан Вести

Папата: Озборувањето убива

Во секој свој дел човекот ја потврдува или порекнува таа вистина.

Ватикан Вести

Евагелизирајте ги младите за да се отворат за Господовиот повик

Евагелизирајте ги младите за да се отворат за Господовиот повик.

Ватикан Вести

Во март Папата ќе го посети Мароко

Светиот Отец на почетокот на 2019 година ќе замине на апостолско патување во Мароко во рамките на кое ќе ги посети градовите Рабат и Казабланка.

Ватикан Вести

Започнаа подготовките за одбележувањето на 2. Светскиот ден на сиромашните

Во организација на Папскиот совет за нова евангелизација од 12 до 18 ноември 2018 година на плоштадот Свети Петар во Ватикан привремено е поставен здравствен гарнизон во кој медицинска нега

Ватикан Вести

Папата: Ширете ја „евхаристиската култура“

На 10 ноември 2018 година папата Фрањо ги прими во аудиенција учесниците на Генералното собрание на Папскиот одбор за меѓународните евхаристиски конгреси.

Ватикан Вести

Папата до научниците: Убедете ги општествата за нуклеарно разоружување

Нака вашите истражувања послужат на сите жители на нашата планета повеќе да не бидат гладни, ниту жедни, и за сите да биде достапна здравствената грижа и образованието – рече Папата

Ватикан Вести

Папата: Епископот е слуга, а не принц

Епископот не смее да биде вообразен, горделив…