Tag "стари"

Врати се на почетна
Вести Македонија

Бискупот Стојанов за Божиќ служеше во Радово и Ново Маала

На вториот ден од Божиќ, 8 јануари 2023 година кога Црквата го слави празникот на Светото Семејство и Соборот на Пресвета Богородица, епископот Стојанов служеше во парохиската црква „Свети пророк

Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Сојузот меѓу постарите и децата ќе го спаси човештвото

На Генералната аудиенција, одржана во салата Павле VI, Папата продолжи со серијата размислувања за староста; веродостојно е сведочењето што постарите можат да го дадат на децата и младите, бидејќи гледа

Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Да се отфрли староста значи да се предаде животот

Во својата катехеза на Генералната аудиенција, папата Фрањо повторно предупреди на културата која ги маргинализира старите лица, селектирајќи го животот според неговата корисност. Напротив, постарите луѓе треба да бидат во

Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Постарите луѓе ги спасуваат младите да не го запознаат светот без мудроста на животот

Папата Фрањо на Генералната аудиенција во среда 25 мај 2022 година ги повика постарите да негуваат страст за правда. „Постарите луѓе богати со мудрост и хумор прават многу добро за

Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Убавините на поврзаноста меѓу генерациите

Продолжувајќи ја серијата катехези посветени на ваќноста и вредноста на староста, Папата на Генералната аудиенција во среда 27 април 2022 година беше вдахновен Книгата Рут, за која рече дека е

Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Староста може да биде време на духовна виталност

На Генералната аудиенција во среда 30 март 2022 година, папата Фрањо ја продолжи катехезата за животот и сведочењето на постарите и се осврна на тоа како тие можат да ги

Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Верата на постарите за младите е „катехизам“ на животот

На Генералната аудиенција во среда 23 март 2022 година, папата Фрањо продолжи со размислувањата на темата за староста, предлагајќи го примерот на Мојсеј кој на крајот од своите денови го

Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Мудроста на постарите пречи на навиката расипаност

Во катехезата на Генералната аудиенција, папата Фрањо продолжи да размислува за темата старост, нагласувајќи ја одговорноста својствена за постарите: грижата за младите и покажувајќи им што е навистина важно по

Ватикан Вести

Објавена темата за првиот Светски ден на возрасните

„Јас сум со вас“ (сп. Матеј 28,20) е темата за првиот Светски ден на возрасни, кој ќе се слави во недела на 25 јули. Ова е објавено во соопштението од

Ватикан Вести

Папата: Грижата за старите и децата е култура на надеж

Божјата љубов кон народот не познава отфрлање. Неговата љубов е голема како оган и нѐ прави похумани. Да се занемарат децата и старите лица во семејството затоа што не произведуваат,