Tag "семејство и живот"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата: „Не“ за клерикализација на лаиците, „да“ за жените на управни места

На учесниците на Првото Генерално собрание на Дикастеријата за лаици, семејство и живот, Папата ги поттикна да бидат срцето на Црквата и да не ги клерикализираат лаиците и темелно да

Ватикан Вести

Пред три години е основана Дикастеријата за лаици, семејство и живот

Дикастеријата е основанa во 2016 година и ги презема надлежностите кои припаѓаа на Папскиот совет за лаици и Папскиот совет за семејство, чие делување престана

Ватикан Вести

Нов статут на Дикастерија за лаици, семејство и живот

Објавен новиот статут на Дикастеријата за промовирање на улогата на верниците лаици, семејството и животот, која папата Фрањо ја основа во 2016 година.