Tag "Светиот Престол"

Врати се на почетна
Ватикан

Именувани нови раководители на ватикански медиуми

Папата Фрањо за нов директор на Ватиканскиот телевизиски центар (CTV) го именува Стефано Д‘ Агостин, а заменик директор на Канцеларијата за печат на Светиот Престол Грег Бурк.

Ватикан

„Неточно“ и „делумно“ информирање на некои медиуми

Канцеларијата за печат при Светиот Престол објави соопштение за „делумните“ и „неточните“ информации кои во минатите денови се објавени во средствата за јавно

Ватикан

Папата го прими претседателот на Република Србија

За време на средбата се зборуваше за напредувањето на Србија кон полна интеграција во ЕУ, како и за ситуацијата со сириските и ирачките бегалци.

Ватикан

Ватиканските финансиски извештаи за 2014 година

Консолидираниот финансиски извештај за 2014 година на Светиот Престол покажува дефицит од 25,6 милиони евра, бројка што е близу до минатогодишните 24,4 милиони.

Ватикан

Папата: Вистинската власт на Црквата е Христовата љубов

Црквата гради мостови, но не дозволува да биде колонизирана од доминантните идеи. Ова го истакна папата Фрањо во својот говор пред членовите на Папската црковна академија

Ватикан

Светиот Престол и Палестина постигнаа согласност за договор

Заврши работата на билатералната комисија меѓу Светиот Престол и Палестинската држава за дефинирање на текстот за Општиот договор, изработен по основниот договор потпишан на 15 февруари 2000 година.

Ватикан

Папата Фрањо ќе учествува на отворањето на Експо 2015 во Милано

Папата Фрањо ќе учествува на церемонијата на свеченото отворање на Експо Милано 2015, на 1 мај, преку директно телевизиско вклучување од Ватикан,

Ватикан

Великата седмица во Ватикан

Канцеларијата за печат на Светиот Престол го обајви распоредот за славењата кои ќе ги предводи папата Фрањо во Великата седмица. На Велики Четврток, 2 април папата Фрањо Мисата Вечера Господова

Ватикан

Надбискупот Ауза за целите на Развојот по 2015 година

Во Њујорк се одржаа меѓувладини преговори, на тема Развојот после 2015 година, на која присуствуваше и постојаниот набљудувач на Светиот Престол при Обединетите нации, надбискупот Бернардито Ауза.

Ватикан

Папата ги прими управителите на Сан Марино

Светиот Отец ги прими капетаните управители на Република Сан Марино, при што се истакнати добрите односи помеѓу Светиот Престол и Сан Марино