Tag "света Литургија"

Врати се на почетна
Ватикан

Папата: Бескрајноста на Божјото милосрдие

Нека времето на Великиот пост го подготви нашето срце за Божјата прошка и ние да простуваме како и Он односно „заборавајќи“ ги туѓите навреди

Ватикан

Папата: Спасението доаѓа од Бога, а не од моќта и парите

Божјото спасение не доаѓа од моќта или парите, ниту од клерикални или политички сојузи, туку од малите и едноставните работи – рече Светиот Отец

Ватикан

Папата: Милост е да видиш сиромашен кој чука на нашата врата

Вистинската вера вклучува свест за сиромашните кои се покрај нас. Во нив Исус чука на вратата на нашето срце – истакна папата Фрањо на светата Литургија

Ватикан

Папата: Христијанството не е религија само на говорење

Христијанството е конкретна религија која се покажува во правењето добро. Таа не е „религија само на говорење“ која води во лицемерие и суета – рече папата Фрањо на светата Литургија

Ватикан

Папата до домородното население во Мексико: Денешниот свет има потреба од вашата култура

Папата Фрањо на 15 февруари служеше света Литургија за бројното домородно население во јужната мексиканска држава Чијапас. На домородното население им порача дека на денешниот свет му е потребна нивната

Ватикан

Папата: Бог победува во понизноста

Божјиот стил не е човечки стил. Бог победува во понизноста – рече папата Фрањо на светата Литургија во домот Света Марта, коментирајќи го евангелискиот

Ватикан

Папата: Смртта е премин од еден во друг живот

Верата е најубавото наследство кое можеме да го оставиме на другите – рече Светиот Отец во проповедта на светата Литургија на 4 февруари која ја служеше

Ватикан

Папата: Расипникот не бара Божјо простување

Да Го молиме Господ слабоста која нè наведува на грев да не се претвори во расипништво – поттикна Светиот Отец во проповедта на утринската света Литургија во петок 29 јануари

Ватикан

Папата: Христијанинот има големо срце кое прима сè

Срцето на христијанинот е великодушно затоа што тој е дете на великодушниот Отец и сите ги прифаќа со отворени раце – рече папата Фрањо на светата Литургија

Ватикан

Папата: Епископот е столб на Црквата

Нема Црква без епископи затоа сме должни да молиме за своите епископи; тоа е обврска на љубовта; обврска на децата кон Отецот, братска должност