Tag "парабола"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата: Верата и љубовта се услов за средба со Бог

Папата Фрањо во пладневниот наговор на 12 ноември се обрати до собраните верници на плоштадот Свети Петар во Рим, потсетуваји ги на Евангелието кое ова недела зборува за условот за

Ватикан Вести

Папата: Радоста на Евангелието го исполнува срцето

За поседување на царството Божјо потребно е трагање и жртва – рече папата Фрањо за време на својот пладневен наговор на 20 јули 2017 година, на плоштадот Свети Петар во

Вера Проповеди

Недела на блудниот син

Оваа недела размислуваме за Евангелието според Лука во кое се зборува за параболата за блудниот син

Ватикан

Исусовата порака се шири со едноставно и вистинско сведочење

На евхаристиското славење кое го предводеше на плоштадот Свети Петар на 25 септември 2016 година, папата Фрањо во својата проповед кажа дека главното навестување

Ватикан

Папата: Молете со понизно срце кратко и едноставно

Папата на Генералната аудиенција на 1 јуни 2016 година зборуваше за молитвата; за расположението кое треба да го имаме кога го молиме Бог, како и за потребата да молиме со

Ватикан

Папата: Да молиме без престанок

Евангелието нè учи дека е потребно „секогаш да молиме и никогаш да не ја изгубиме вербата“ – потсети папата Фрањо на Генералната аудиенција на 25 мај 2016 година.

Ватикан

Папата: Занемарувањето на сиромашните е презирање на Бог

Занемарувањето на сиромашните е омаловжување на Бог, ова беше мислата водилка на Генералната аудиенција на 18 мај 2016 година на која Светиот Отец ја коментираше параболата за Лазар и богатиот,