Tag "Папата Фрањо"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Молитвената накана за март посветена на прогонетите христијани

Во видео пораката со молитвената накана за месец март која ја објави Папската светска молитвена мрежа, папата Фрањо поттикнува на молитва за прогонетите христијански заедници да ја почувствуваат Христовата близина

Ватикан Вести

Во недела Папата ќе прогласи нови светци – ова би требало да го знаете за нив

Нови светци: Папа Фрањо, во недела на 14 октомври 2018 година во текот на Епископската синода ќе канонизира седум нови светци. Причитајте основни информации за секој од нив.

Ватикан Вести

Папата: Потребен ни е нов евангелизаторски занес

Во говорот на екуменската средба во Женева, Папата истакна дека веродостојноста на Евангелието се наоѓа во одговорот на христијаните во крикот на најслабите и оние во потреба.

Ватикан Вести

Центар на новинарската работа се перифериите, вистината и надежта

Примајќи ја во аудиенција делегацијата од фондацијата која ја промовира меѓународната новинарска награда „Biagio Agnes“, папата Фрањо ја истакна поврзаноста на новинарството со формацијата на луѓето; затоа во центарот на

Ватикан Вести

Христијаните обединети во градењето на мирот

Папата Фрањо за 101 Ден на германските католици: Клучно средство за постигнување на мирот е „нашето христијанско определување во семејството, во нашите училишта и во воспитните институции, но пред сѐ

Ватикан Вести

Папата до неокатехумените: За да навестувате потребно е одрекување

На 5 мај 2018 година, крај универзитетот „Тор Вергата“ папата Фрањо се сретна со членовите на Неокатехуменскиот пат, по повод 50 годишнината од нивното делување во Вечниот град. На оваа

Ватикан Вести

Папата: Свети Хозе де Аничете, момчето кое го избрало светлото Христово

Во црквата Свети Игнациј Лојолски во Рим на 24 април 2014 година папата Фрањо служеше благодарна света Литургија за канонизацијата на Хозе де Анчиете, кој беше прогласен за светец на

Ватикан Вести

Urbi et orbi: Христовото воскресение е вистинска надеж за целиот свет

Папата Фрањо на 1 април 2018 година по светата Литургија на плоштадот Свети Петар во својот традиционален говор „Urbi er orbi – Градот и светот“,

Ватикан Вести

Монс. Криштоф Марчјанович именуван за Папски церемонијар

Монс. Криштоф Марчјанович свештеник на краковската надбискупија и официјален претставник на Папскиот совет за промовирање на нова евангелизација, е именуван за водител на папските литургиски славења, односно церемонијар.

Ватикан Вести

Витлеемската пештера и божиќното дрво се знаци на Божјата близина

Витлеемската пештера и божиќното дрво секоја години ни зборуваат на свој симболичен јазик;