Tag "Папата Фрањо"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Христијаните обединети во градењето на мирот

Папата Фрањо за 101 Ден на германските католици: Клучно средство за постигнување на мирот е „нашето христијанско определување во семејството, во нашите училишта и во воспитните институции, но пред сѐ

Ватикан Вести

Папата до неокатехумените: За да навестувате потребно е одрекување

На 5 мај 2018 година, крај универзитетот „Тор Вергата“ папата Фрањо се сретна со членовите на Неокатехуменскиот пат, по повод 50 годишнината од нивното делување во Вечниот град. На оваа

Ватикан Вести

Папата: Свети Хозе де Аничете, момчето кое го избрало светлото Христово

Во црквата Свети Игнациј Лојолски во Рим на 24 април 2014 година папата Фрањо служеше благодарна света Литургија за канонизацијата на Хозе де Анчиете, кој беше прогласен за светец на

Ватикан Вести

Urbi et orbi: Христовото воскресение е вистинска надеж за целиот свет

Папата Фрањо на 1 април 2018 година по светата Литургија на плоштадот Свети Петар во својот традиционален говор „Urbi er orbi – Градот и светот“,

Ватикан Вести

Монс. Криштоф Марчјанович именуван за Папски церемонијар

Монс. Криштоф Марчјанович свештеник на краковската надбискупија и официјален претставник на Папскиот совет за промовирање на нова евангелизација, е именуван за водител на папските литургиски славења, односно церемонијар.

Ватикан Вести

Витлеемската пештера и божиќното дрво се знаци на Божјата близина

Витлеемската пештера и божиќното дрво секоја години ни зборуваат на свој симболичен јазик;

Ватикан Вести

50 години од енцикликата „Populorum progressio“

Целосниот развој е добар пат по кој човечкото семејство е повикано да оди – истакна папата Фрањо во својот говор до учесниците на Меѓународната конференција по повод 50-годишнината од објавувањето

Ватикан Вести

Папата: Исус суди според милосрдието

Отсекогаш на светот имало корумпирани или расипани судии – рече папата Фрањо во својата проповед

Ватикан Вести

Ангел Господов: Променете ги навиките, не облеката

Во наговорот пред молитвата Ангел Господов на 22 јануари 2017 година, Светиот Отец го коментираше

Ватикан Вести Проповеди

Христијаните со својот живот треба да го сведочат Исус

Во проповедта на светата Литургија во парохијата Света Марија Сетевиле во Гвидони, Светиот Отец