Tag "Обединети Нации"

Врати се на почетна
Вести Свет

Светиот Престол ги осудува сексуалните злосторства во конфликт

Човековите права на децата кои се плод на силување во војна мора да бидат почитувани и загарантирани како и на секое друго дете.

Вести Свет

Повеќе од 2 милијарди луѓе немаат пристап до питка вода

Во пресрет на Светскиот ден на водата кој се одбележува на 22 март, во Женева е претставен извештајот на Обединетите нации за развојот поврзан со водата насловен „Никого не оставај

Ватикан Вести

Светиот Престол: Непристрасен дијалог во решавањето на конфликтите

Добриот медијатор е непристрасен и од доверба за сите страни вклучени во спорот. Додека работи на решавање на конфликти, гради иднина на мирот, која трае, надвор од потпишувањето на договорите.

Вести Свет

Надбискупот Ауза во ООН: Само правото може да загарантира мир

Зборувајќи во Советот за безбедност на Обединетите нации во Њујорк, надбискупот Ауза ја истакна важноста на правната држава за да им се загарантира пристап до праведноста на најслабите.

Ватикан Вести

Папата ги повика светските лидери да ги остават на страна личните и идеолошките интереси

Ги поттикнувам светските лидери да ги остават на страна личните и идеолошките интереси

Сведоштва

Мајка Тереза во Обединетите нации

По повод 40 годишнината на Обединетите нации организирана е прослава, а Мајка Тереза била почесен гостин. Во таа прилика пред избрана публика на дипломати,

Ватикан

Светиот Престол остро го осудува бомбардирањето на училишта и болници

Симон Касас вршител на должноста при Мисијата на постојан набљудувач на Светиот Престол во Обидинетите нации кога на 2 август учествуваше во расправата на Советот за безбедност

Свет

Со сите средства да се бориме против трговијата со луѓе

Надбискупот Бернардито Ауза постојан набљудувач на Светиот Престол при Обединетите нации го повтори апелот на Папата на Конференцијата во стаклената палата.

Ватикан

Папата Фрањо испрати порака до Светскиот хуманитарен самит

Папата Фрањо испрати порака до Светскиот хуманитарен самит кој се одржа од 23 до 24 мај во Истанбул. Самитот го свика генералниот секретар на Обединетите нации Бан Ки-Мун.

Ватикан

Кардинал Тагле со порака за развојот на сиромашните држави

Претставниците на Владите треба да ги надминат националните егоизми и краткорочните интереси доколку сакаат да го постигнат задоволителен договор кој го почитува достоинството на сите држави, а не ја доведува