Tag "исповед"

Врати се на почетна
Вера Духовност Колумни

Направете нешто повеќе во Божиќниот пост

Започнавте со постот. Се надевам дека само со постењето нема да завршат вашите напори за заедништво со Господ. Се надевам дека постот нема да биде единственото нешто што ќе го направите за празникот. Навистина, за Божиќ е потребно и да се исповедите. Можеби досега се немате исповедано, или пак веќе многу години не сте пристапиле на света Исповед. Но нема потреба за страв, светата Исповед е знак на Божјото милосрдие и Бог не го мрази и отфрла човекот кој згрешил,

Вести Свет

Свештениците од Австрлија се подготвени да одат во затвор за исповедната тајна

Свештеници од Јужна Австралија изјавија дека подобро би отишле во затвор, отколку во било кој случај да ја прекршат исповедната тајна

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Размислувајте за Божјото неизмерно милосрдие

Во Божјото простување да откриеме радост, милосрдие и надеж – поттикна папата Фрањо за време на евхаристиското славење на плоштадот Свети Петар на 8 април 2018 година,

Ватикан Вести

Папата: Сега е време да се помириме со Бог

Папата Фрањо во пораката која ја објави на својот твитер профил на 23 март 2018 година ги поттикна своите следбеници да пристапат на светата Тајна Исповед затоа што да се остане на патот на злото донесува само тага.

Вера Духовност

Допри до најсокриените агли од своето срце

Испитот на совеста е како око кое е способно да ги види најсокриените агли на нашето срце,

Ватикан Вести

Папата: Добрите исповедници немаат работно време

Добрите исповедници немаат работно време, исповедаат секогаш кога верниците тоа го бараат,

Вера Духовност

Целиот наш живот е подготовка за средба со Бог

Секоја добро направена исповед е охрабрување кое го примаме од Господа за нашиот иден пат,

духовнитекстови Размислување Свет

Исповедта од перспектива на свештеникот

(…)Би сакал да ви отворам една врата преку којa мнозина од вас никогаш нема да поминат, а преку која ние свештениците поминуваме многу често.

Ватикан

Папата: Исповедниците нека бидат татковци, а не мачители

Да го прифатиме повикот за да се помириме со Бог за да станеме нови созданија и да можеме да зрачиме со Неговото милосрдие меѓу браќата, меѓу народот – поттикна папата Фрањо на аудиенцијта во Годината на милосрдието на 30 април 2016.

Ватикан

Папата: Бидете татковци и во тешките случаи

Секој покајаник по разрешувањето од свештеникот, преку верата има сигурност дека неговите грвови повеќе не постојат, ги избришало Божјото милосрдие,