Tag "Евангелие"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата ги прими „Малите сестри на Исус“

„Во најтешките човечки ситуации неопходно е повеќе евангелизација со дела, отколку со зборови”.

Вера Проповеди

Влегување Господово во Ерусалим – Цветници

Литургија за славното влегување во Ерусалим, Литургијата за Цветници, нè враќа во Ерусалим пред речиси

Вера Проповеди

Со верата отворете го „кровот“ над Исуса

Дали е можно да веруваш во преобраќање кога човекот е на крајот од силата, кога го притискаат грижи,

Ватикан Вести

Папата: Животот е свет

Луѓето преку нашите дела препознаваат дека сме вистински следбеници на Оној Кој е Светлина

Вера Проповеди

Запрашај се на кого си посличен: На митарот или фарисејот?

Ние луѓето често си создаваме слика за себе така што се споредуваме со другите околу себе.

Вера Сведоштва

Свети Евангелист Лука

Денес го славиме Светиот Евангелист Лука, автор на третото Евангелие и Делата Апостолски, заштитник на уметниците, хирурзите, лекарите, нотарите,

Ватикан

Папата: На Црквата не и требаат бирократи, туку ревни мисионери

„Вршејќи го своето послание во светот, на Црквата односно на сите нас ни е потребна помош од Светиот Дух за да не застане од страв или во калкулирање, за да

Ватикан

Цивилните жртви ја плаќаат цената на војната

Во наговорот пред молитвата Ангел Господов Папата се осврна на денешниот евангелски дел во кој Исус зборува за правилниот став во вид на конечната средба со Него. На крајот повика

Ватикан

Гостинот прво треба да се сослуша, да се прими како човек

Во денешното Евангелие евангелистот Лука зборува за Исус кога бил на пат кон Ерусалим, влегол во една куќа во која многу добро го нагостиле две сестри: Марта и Марија (Лк

Ватикан

Папата: Исус го отвори времето на милосрдието за сите луѓе

Секој има свои слабости, но силата на простувањето од Христос Кој сите ги откупи никогаш не слабее – рече папата Фрањо на Генералната аудиенција на 6 април