Tag "брак"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата: Без строгост и предрасуди во случаите на ништовност

Папата Фрањо ги прими во аудиенција прелатите аудитори на судот на Римската Рота, на кои им во постапките за прогласување ништовност на бракот препорача расудување „на колена“: „Голема е одговорност

Ватикан Вести

Папата: Новото човештво се создава со братството, а не со препотенција

Папата Фрањо во сабота 9 септември 2023 година во аудиенција ги прими членовите на здружението „Брачна средба“ и го поттикна нивниот ангажман во промовирањето на врската меѓу две различни и

Ватикан Вести

Папата до членовите на судот на Римската Рота: Верната љубовта не е утопија

По повод отворањето на судската година, папата Фрањо во аудиенција ги прими членовите на судот на Римската Рота, а во својот говор се осврна и на бракот: врската меѓу сопружниците

Ватикан Вести

Папата до членовите на Римската рота: Слушање и расудување

За време на аудиенцијата по повод отворањето на судската година на Судот на Римската рота, папата Фрањо истакна дека е потребен синодален пристап во проверката и расудувањето; никогаш да не

Вера Семејство

Дозволено ли е маж и жена да се раздвојат?

Божјото Слово ни зборува за венчавањето – бракот – семејството. Темата е многу важна и актуелна. Особено затоа што семејството, таа “првобитна општествена клетка”,

Вера Сведоштва

Сестра Луција од Фатима: Последната битка меѓу Бог и Сатаната ќе се води преку…

Последната битка меѓу Бог и Сатаната ќе се води преку семејството и бракот – ова се зборовите на сестра Луција дос Сантос од Фатима. Сестра Луција го напиша ова во

Ватикан Вести

Папата до Римската рота: Судијата секогаш мора да мисли за доброто на семејството

Папата Фрањо во петок 29 јануари 2021 година во Ватикан, по повод почетокот на судската година, ги прими судиите на Римската рота, меѓу другото, надлежни за судските постапки поврзани со

Вера Семејство

Мажи, сакајте ги своите жени – Злото трепери пред брачната љубов

Чувствувам голема и искрена љубов кон браќата свештеници, Христови соработници на земјата, затоа што нивната посветена служба е незаменлива во Божјиот план за спасение за човекот.

Вера Семејство

Кој стил на родителство е најдобар?

Како нашиот стил на родителство – вклучувајќи го и нашето практикување на авторитет, но и на љубов – влијае на развојот на карактерот и способноста на нашите деца?

Вера Семејство

Писмо до сите жени кои страдаат во нивниот брак

Една сопруга и мајка напиша охрабрувачко писмо до непознатата пријателка, која пак нè контактираше на порталот, бидејќи нејзиниот сопруг е зависник и таа тешко се справува со тоа. Побаравме од