Размислување

Врати се на почетна
Вера Размислување Сведоштва

Постот е решение за многу проблеми

Иако има навистина многу убави причини за пост, молитвата и постот – како алатки за духовна борба, се едни од најважните.

Вера духовнитекстови Духовност Размислување

Кажаното треба најпрво да помине низ трите сита на Сократ

Мораме да се чувaме отровот кој го произведува нашиот сопствен јазик да не нѐ убие нас самите…

духовнитекстови Размислување Свет

Слово на животот – септември 2016

„Сè е ваше; вие, пак, сте Христови, а Христос – Божји.“ (1 Кор 3, 22-23)

Размислување Свет

Мала Богородица – Роденден на Пресвета Марија

Родендените се убави прилики кога се трудиме и се обидуваме да ја покажеме блискоста и приврзаноста на нашата мила личност. Семејството и пријателите се собираат околу личноста

Размислување Свет

Мала Богородица – Раѓањето на Пресвета Богородица

Литургијата нѐ повикува да го молиме Бога за да празникот на Раѓањето на Богородица нѐ направи да растеме во мирот. Всушност тоа е празник кој што треба да го зголеми

Размислување Сведоштва Свет

Мајка Тереза: Ако некогаш станам светица…

„Ако некогаш станам света – ќе бидам потполно светица на ‘темината’. Постојано ќе бидам отсутна од небото – за да би им палела свеќи  на оние кои на земјата се

Размислување Сведоштва Свет

Мајка Тереза: Верувај му на Исус

„Верувај во Него со слепа и потполна доверба, бидејќи Тој е Исус. Исус никогаш не се менува… Надевај се на Него со љубов, надевај се на Него радосно и весело

Размислување Сведоштва Свет

Неговото страдање воопшто нема да го намали моето

Еднаш еден наш штитеник рани друг… Повикав полиција. Полицаецот од ранетиот човек го бараше името на оној кој го повреди. Не им го даде. После го прашав зошто не ја