Tag "јубилеј"

Врати се на почетна
Вести Македонија

Света Миса по повод сребрениот Јубилеј на Македонски Каритас

На 27 ноември 2016 во катедралата „Пресвето Срце Исусово“ во Скопје, на првата Адвентска недела, свечената Евхаристија по повод прославата на 25 годишното постоење и делување

Вести Македонија

Македонски Каритас прослави 25 години од своето постоење

На 26 ноември 2016 година во катедралата „Пресвето Срце Исусово“ со свечена академија беше прославена 25 годишнината од постоењето на Македонски Каритас.

Ватикан

Исусовата порака се шири со едноставно и вистинско сведочење

На евхаристиското славење кое го предводеше на плоштадот Свети Петар на 25 септември 2016 година, папата Фрањо во својата проповед кажа дека главното навестување

Ватикан

Папата упати телеграма до Генералот на доминиканскиот ред

По повод Генералното собрание на вишите монашки поглавари од Редот на проповедниците во Болоња и 800. годишнина од основањето на редот, Светиот Отец испрати телеграма до генералот на редот, фра Бруно Кадор, доделувајќи му на него и на сите домениканци својот апостолски благослов.

Ватикан

Папата упати писмо до монс. Аранседо од Аргентина

Во писмото до монс. Х. М. Аранседо, претседател на Аргентинската бискупска конференција, во пресрет на прославата за 200 годишниот јубилеј од независноста на земјата

Ватикан

Исус е лекар кој лекува со медицината на љубовта

Светиот Отец служеше света Литургија за Јубилејот на болните и лицата со инвалидитет. Истакна дека Исус е лекар кој лекува со медицината на љубовта затоа што ги зема на себе нашите страдања.

Ватикан

Папата до младите: Немојте да се задоволувате со просечност

„Немојте да се задоволувате со просечност, „животарејќи и седејќи во угодност“ – порача Папата на децата и младите во проповедта во текот на светата Литургија на 24 април

Ватикан

За 100 дена од Јубилејот 3 милиони поклоненици во Рим

Речиси 3 милиони поклоненици во Рим од почетокот на Светата година. Ова е статистика на првите 100 дена од Јубилејот на милосрдието која ја објави на 14 март монс. Рино Физикела,

Ватикан

Грешниците треба да го почувствуваат мајчинството на Црквата

Исповедниците треба со покривката на милосрдието да ги покријат грешниците, рече Светиот Отец обраќајќи се до мисионерите на милосрдието

Ватикан

Папата: Јубилејот е повод за солидарност

Јубилејот нека биде повод за да се преобратиме, да го направиме срцето повеќе великодушно, да им помагаме на другите, на добротворните институции