Tag "јасли"

Врати се на почетна
Вести Свет

Христијански корени: Европскиот парламент за прв пат поставува божиќна пештера

Шпанската пратеничка во Европскиот парламент упорно се бореше за овој симбол на европските корени.

Ватикан Вести

Папата: За да го доживееме Божиќ, повторно треба да ја откриеме Божјата маленкост

Папата Фрањо во салата Павле VI. прими делегации од италијанските градови Сутрио и Росело и од Гватемала, кои донираа елка и две божиќнипештери за овогодинешниот Божиќ. Светиот Отец поттикна да

Ватикан Вести

За Папата божиќната елка и јасли се „Знак на надеж“

Што би бил Божиќ без елка и јасли? Папата Фрањо укажува на нивната важност и ги опишува како „знаци на надеж“. Во својата Твитер порака во сабота 19 декември 2020

Ватикан Вести

На ватиканскиот плоштад поставена словенечка смрека

На плоштадот Свети Петар во Ватикан во понеделник 30 ноември 2020 година е поставена 28 метри висока смрека која после три дена пристигна од Кочевје Словенија.

Ватикан Вести

Папа Фрањо: Јаслите се уметничка слика на мирот

Кога ги изработуваме јаслите во својот дом, тоа е исто како да ја отвараме вратата и да велиме: Исусе, влези!; тогаш конкретно ја правиме таа блзина, тој повик Исус да

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Јаслите не потсетуваат на тоа што навистина е Божиќ

Примајќи ги на аудиенција претставниците на општините кои донираа божиќна елка и јасли за Плоштадот свети Петар, Папата потсети на потребата да се донесат ефективни одлуки за заштита на нашиот

Ватикан Вести

Папата Фрањо благослови статуетки Детето Исус

После молитвата Ангел Господов, на третата недела од Божиќниот пост, Папата се обрати на бројните деца и млади од римските бискупии, кои на плоштадот Свети Петар донесоа статуетки на Детето

Ватикан Вести

Папата: Да бидеме сведоци на понизноста и добрината

На 7 ноемри 2018 година попладне, папата Фрањо ги прими во аудиенција донаторите на божиќното дрво и јаслите направени од песок, кои се поставени на плоштадот Свети Петар. Заблагдоарувајќи им

Ватикан Вести

Најмалите јасли на светот подарени на Папата

Претседателката на Литванија, Далија Грибаускаите му подари на папата Фрањо единствен божиќен подарок: најмалите јасли на светот направени од литвански научници и студенти.

Ватикан Вести

Ватикан: Божиќни јасли од Кампарија, а елка од Полска

Свеченото поставување на божиќните јаслите и осветлувањето на божиќното дрво на плоштадот Свети Петар ќе се одржи на 7 декември 2017 година, со кратка свеченост во 16.30 часот.