Tag "УНИЦЕФ"

Врати се на почетна
Вести Свет

УНИЦЕФ: Престанете да ги убивате и осакатувате децата во Сирија

Со години се очекува решение за конфликтот во Сирија, каде во текот на војната речиси 5 милиони деца се родени во атмосфера на насилство, оскудица и смрт. УНИЦЕФ покрена собирање

Вести Свет

ЈРС и УНИЦЕФ во Хрватска заедно им помагаат на децата бегалци

Исусовската служба за бегалци – ЈРС, во соработка со УНИЦЕФ Хрватска, секојдневно работи во Прифатилиште за баратели на азил во Загреб замислен како безбедно место за деца баратели на азил.

Вести Свет

УНИЦЕФ: Во Азија 620 милиони деца вдишуваат загаден воздух

Меѓународниот фонд на Обединетите нации за деца (УНИЦЕФ) предупреди изминатите денови на исклучително лош квалитет на воздух во земјите на Jужна Азија

Вести Свет

Во Јемен на секои 10 минути умира едно дете

Во Јемен на секои 10 минути едно дете умира од болест која лесно би можела да биде спречена, а 1,8 милиони деца трпат заради тешка неисхранетост.

Вести Свет

ООН: Гладот во светот се зголемува

Бројот на гладни луѓе во светот се зголемува: во 2017 година, нивниот број достигнал 821 милион или еден на секој деветти човек, што значи враќање на нивото од пред десет

Вести Свет

Јемен: Децата имаат потреба од траен мир, сега!

 Извршниот директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор даде изјава за состојбата на децата во Јемен.

Вести Свет

Пораст на тензијата во Сирија. Апел на УНИЦЕФ за децата

Владата на Башар ал-Асад е решена да започне напад со поддршка на сојузниците врз бунтовниците во покраината Идлиб. На тоа подрачје живеат околу три милиони луѓе, а повеќе од една

Вести Свет

УНИЦЕФ: Драматична ситуацијата на децата во Средна Америка

Децата по неуспешниот обид за миграција завршуваат во долгови или стануваат плен на криминални банди.

Вести Свет

Во источна Украина децата живеат во постојана опасност од мини

Околу 220.000 деца во источна Украина се во постојана опасност, затоа што живеат,

Вести Свет

УНИЦЕФ: Драматична е состојбата со децата во Јужен Судан

Трагедијата која го погоди Јужен Судан, во кој повеќе од пет години трае крвавиот конфликт,