Tag "тишина"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Папата повика да го негуваме молчењето за да направиме место за Исус

Во срцето на катехезата на Папата на Генералната аудиенција на 15 декември 2021 година беше молчењето на Јосиф во Евангелието, повикувајќи нè да направиме простор за Словото кое стана тело.

Вера Духовност

Борба со тишината

Блез Паскал сметал дека сите човечки неволји доаѓаат од неговата неспособност да седи сам во тишината на својата соба. На Карл Јасперс му се препишуваат слични зборови:

Ватикан Вести

Папата Фрањо. Во тишина да учиме да го посматраме Божјото дело

Во Твитер пораката која ја упати папата Фрањо на 11 август 2018 година Светиот Отец зборува за потребата од тишина, молчење и понизност пред Божјото таинство

Вера Духовност

Како да ги контролираме мислите за време на молитвата

Во првите чекори од контемплантивниот живот најголема борба е онаа која се води во нашите мисли.

Вера Духовност

Пет доблести на свети Јосиф

Ајде тивко да ги разгледаме петте извонредни доблести на свети Јосиф за да можеме да го проживееме

Ватикан Вести

На Црквата ѝ е потребна молитва во тишина на клаузурата

Не треба да се плашиме од различностите кои доаѓаат од Светиот Дух – рече Светиот Отец говорејќи на учесниците на Меѓународната средба на бискупски викари

духовнитекстови Размислување Свет

Велика Сабота: Земјата се обви во голем молк и осаменост

Тогаш подземјето трепереше и Адам во лицето негово се препозна самиот себе

духовнитекстови Размислување Свет

Што е повик?

Секој од нас би дал различен одговор на тоа прашање, но јасно е дека секој од нас е повикан. Првенствено тоа е повик на светост, повик на живот со Бог