Tag "свети Андреј"

Врати се на почетна
Вести

Папата го поздрави патријархот Вартоломеј I: Заедно за мир во Украина

Во поздравите по Генералната аудиенција во среда, 30 ноември 2022 година, по повод празникот Свети Андреј, папата Фрањо го спомена заштитникот на црквата во Цариград и братот на апостол Петар.

Ватикан Вести

Папата до Вартоломеј I: Да ја зајакнуваме длабоката врска што веќе нѐ обединува

Во пораката до Цариградскиот патријарх Вартоломеј I по повод празникот на апостол Андреј Првоповиканиот, папата Фрањо истакна дека нивната заедничка одговорност пред актуелните предизвици произлегува од заедничката вера.

Ватикан Вести

Папата: Милосрдието на свети Андреј е сила во тешките времиња

Папата Фрањо испрати порака до екуменскиот патријарх Вартоломеј I по повод празникот свети Андреј апостол заштитник на патријархатот. Кардиналот Кох заедно со ватиканска делегација учествуваше на Божествената Литургија служена во

Вера Колумни Проповеди

Денешните наследници на Андреј и Петар повикуваат: Да бидеме едно

Денес славејќи го првоповиканиот апостол Андреј, не можеме, а да не го поврземе со неговиот брат Петар. Андреј и Петар, рибари од Витсаида, браќа кои го следат Христос, двајцата умрени

Вера Вести Сведоштва

Свети апостол Андреј

Денес го славиме празникот на светиот Апостол Андреј, брат на Симон Петар и пријател на Иван

Ватикан Вести

Папата упати порака до патријархот Вартоломеј

Кардинал Курт Кох, претседател на Папскиот совет за промовирање единство на христијаните, ја предводи делегацијата на Светиот Престол на прославата за празникот на Екуменскиот патријарх, свети Андреј.

Вера Сведоштва

Свети Андреј – првиот апостол повикан од Исус

Андреј беше прв од апостолите кого Исус го повика да го следи, затоа тој е наречен и „првоповикан“

Ватикан Вести

Папата упати порака до патријархот Вартоломеј I

На крајот од Генералната аудиенција, во среда 30 ноември, папата Фрањо ја поздрави цариградската Црква