Tag "примат"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Католичката и Православната црква разговараа за синодалноста и приматот во вториот милениум

Од 1 до 7 јуни 2023 година, Мешовитата меѓународна комисија за теолошки дијалог меѓу Католичката црква и Православната црква ја одржа својата 15. пленарна седница во Александрија, Египет. Домаќин на

Ватикан Вести

Свети Иринеј, духовен мост помеѓу Исток и Запад

Папата Фрањо ја прими заедничката католичко-православна работна група „Свети Иринеј“. „Со задоволство свети Иринеј ќе го прогласам наскоро за црковен учител со титула Doctor unitatis“, рече Папата.

Ватикан Вести

Папата се сретна со поглаварите на Источните католички цркви

Чесни и драги браќа: Среќен сум што сум со вас, оци и поглавари на Источните Католички цркви,

Свет

Историски консензус на католичките и православните теолози

После седумдневно пленарно заседавање во италијанскиот град Чиети, Меѓународната мешовита комисија за теолошки дијалог помеѓу Католичката црква и Православните цркви

Свет

Вартоломеј I: Лидерството на папата Фрањо е исклучително

„Во многу православни Цркви и средини постои еден конзервативен дел кој реагира на современите предизвици на епохата, затворајќи се во едно задушување (…).Ова го истакна Вселенскиот