Tag "Пресвета Богородица"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Ангел Господов: Мирот е дар и плод на заедничка посветеност

Во своето прво пладневно обраќање во 2022 година, на 1 јануари, папата Фрањо ги охрабри верниците да се ангажираат за градење на мир, молејќи се Марија, Царицата на мирот, да

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Да се ставиме под заштита на Богородица

На празникот Пресвета Богородица Папата истакна дека Марија е жена која „чува размислувајќи“, способна да се справи со „скандалот на јасилите“ принесувајќи болка во тишината и покажувајќи „генеративна“ вера, бидејќи

Вера Сведоштва

Безгрешно зачнување на Пресвета Богорoдица

Безгрешното зачнување на Пресвета Богородица е католичка догма, која со единствена Божја привилегија толкува дека Пресвета Богородица е сочувана од секоја дамка на источниот грев

Ватикан Вести

Пред статуата на Богородица Папата се помоли за Рим и целиот свет

Папата Фрањо во вторник наутро 8 декември 2020 година, на празникот Безгрешно зачнување на Пресвета Богородица, го посети Шпанскиот плоштад (Piazza di Spagna) и во молитва го довери градот Рим

Вера Духовност

Размислувања на о. Јосиф Алоати за Дева Марија

Пресветата Дева Марија, избрана од Бог да биде нова Ева, таа требало многу да ја сака послушноста. Поради непослушност кон Бога, првата Ева стана причина за човечкото паѓање во грев.

Вера Сведоштва

Воведение на Пресвета Богородица во храмот

Денес контемплираме едно мало девојче кое му се предава целосно на Господа.

Вера Духовност

Редовното молење на Бројаница го менува човековиот живот

Се наоѓаме во месец октомври, месецот на бројаницата. Бројаницата, на секој верник му е толку драга молитва, молитва со која пред нас протекуваат тајните на Исусовиот и животот на Марија

Вести Македонија

Молитвен синџир во Петралинци

Со Молебен до Пресвета Богородица во дворот на католичката парохија „Св. Кирил и Методиј“ во Петралинци заврши Мајската побожност, во парохија.

Ватикан Вести

Папата: Марија нѐ учи на патот на светоста

На 18 мај 2018 година, Папата ги упати своите следбеници на Твитер на светиот пример на Блажена Дева Марија во чиј месец се наоѓаме.

Ватикан Вести

Перу: Папата го осуди насилство врз жените

На 20 јануари 2018 година, папата Фрањо во перуанскиот град Трухилјо го предводеше чествувањето на Блажена Дева Марија по повод празникот „Пресвета Богородица од вратата“, осудувајќи го во својот говор