Tag "побожност"

Врати се на почетна
Вера Духовност

Октомвриска побожност

Месец октомври посебно е посветен на Мајка Божја и побожноста Света Бројаница

Вера Духовност

Мајска побожност

Мајската побожност, односно чествувањето на Пресвета Богородица во текот на месец мај е стара традиција на Црквата, која потекнува од средниот век.

Вера Духовност

Четири практични начини како да го наследувате свети Јосиф

Најважниот дел од побожноста кон свети Јосиф е да го наследувате неговиот пример.

Ватикан Вести

Бројаницата: Молитва на срцето за папата Фрањо

Вчера, 31 мај 2018 година заврши Маријанскиот месец и по тој повод како и секоја година во Ватиканските градини вечерта се одржа процесија од црквата Свети Стефан до пештерата на

Вера Духовност

Саботата и Безгрешното Срце Мариино

Пред нас е „Прва сабота во месецот“ и можност на посебен начин да го чествуваме Безгрешното Срце Мариино. Како и зошто? Прочитајте во продолжението.

Вера Духовност

Безгрешно Срце на блажена Дева Марија

Денес се слави празникот „Безгрешно Срце на блажена Дева Марија“, кој е основан во 1945 година

Вера Духовност

Пресвето Срце Исусово

Побожноста обожaвање на Срцето Исусово има своја долга и богата историја.

Вести Македонија

Струмица: Започна побожноста „Светол пат“

Во Светлата седмица во парохијата „Раѓање на Свети Иван Крстител“ во Струмица,

Размислување Свет

Свети пророк Илија

На 2 август (20 јули) Црквата го слави споменот на еден од најфасцинантните, а можеби исто така и наjмистериозни личности во историјата: свети пророк Илија.

Ватикан

Папата Фрањо: Јубилејната година во знакот на Дева Марија

На празникот Вознесение на Блажена Дева Марија со телото и душата во небото, папата Фрањо го молеше Ангеловиот поздрав заедно со верниците, кои се собраа на плоштадот Свети Петар.