Tag "патријарх Сако"

Врати се на почетна
Вести Свет

Патријархот Сако најави дека ќе се пресели во Курдистан

Соопштението доаѓа по одлуката на ирачкиот претседател, Абдул Латиф Рашид, да го отповика декретот од 2013 година со кој кардиналот се признава за патријарх на Халдејската црква.

Uncategorized Свет

Калдејската Црква: Посланието на свештениците во Ирак

Непосредно со Годината на Милосрдието, која ја прогласи папата Фрањо, Калдејската црква, и покрај длабоката криза која го зафати Ирак, подготвува средба на клерот на кој ќе се разговара

Свет

Апел на патријархот Сако за запирање на насилствата

Калдејскиот патријарх, Луис Рафаел Сако, го осуди остро насилството, кое стана „нешто вообичаено за Ирак“.

Свет

Патријархот Сако: Младите се потребни на Црквата

Младите се повикани да бидат „храбри сведоци“ на верата затоа што тоа е нивен повик и послание – истакна калдејскиот патријарх Мар Луис Рафаел И. Сако,

Свет

Патријарх Сако: Исус ни помага да останеме во својата држава

Умрениот и воскреснатиот Христос е знак за надеж, охрабрување да останеме обединети во оваа своја земја, каде што христијаните треба да бидат „пример за светло и надеж“,

Свет

Патријархот Сако за планските прогонства врз христијаните

Не е тајна дека интервенираа „играчи однадвор кои во регионот делуваа врз основа на лични амбиции“. Тие демократијата и слободата ги искористуваа како покритие за да не лишат од нашите

Ватикан

Патријархот Сако: Ирачаните ја чувствуваат блискоста на Папата

Ја чувствуваме блискоста на Папата и молитвата на христијаните, но потребна ни е меѓународна интервенција за да се совлада тероризмот на т.н. Исламска држава,