Tag "надеж"

Врати се на почетна
Вера Духовност

Задушница

Единствено што на човекот мора да му се случи, а што човекот веќе со милениуми сака да го избегне е смртта. Колку и да се труди човекот да ја избегне,

Ватикан

Папата: Христијанинот трпеливо поднесува болка

Христијанинот не ја умртвува болката туку трпи со надежта дека Бог ќе ни ја даде радоста која никој не може да ни ја одземе – рече папата Фрањо во проповедта

Ватикан

Да ги отвориме сопствените „запечатени гробови“ за Господ

Велигден е прослава на надежта затоа што Божјата љубов никогаш не разочарува – е резимето на пораката на Светиот Отец од синоќешното Велигденско бдениe,

Ватикан

Папата: Надежта никогаш не разочарува

Христијанската надеж е понизна и силна крепост која нè поддржува и не ни дозволува да се удавиме во бројните животни тешкотии – рече папата Фрањо на светата Литургија

Свет

Нападите на семејството поопасни од атомска бомба

Поголема од атомската бомба и тероризмот на целото човештво му се заканува смртна опасност затоа што некои држави го избрале патот на законско уништување

Ватикан

Папата: Богопосветените лица се мажи и жени во служба на Бог

„Повикани сте на сведочење на реалноста на Бог пред сѐ со вашиот живот, а потоа и со зборови“. Ова го рече папата Фрањо во импровизираното свое слово упатено

Ватикан

Папата до Богопосветените лица: Пророштво, близина и надеж

Пророштво, близина и надеж – се трите зборови кои папа Фрањо ги исткна и објасни во говорот кон свештениците, монасите и монахињите кои се во Рим по повод затворањето

Ватикан

Мото и лого на посетата на Папата на Мексико

Мотото и логото за апостолската посета на папата Фрањо во Мексико од 12 до 18 февруари се објавени од мексиканските епископи

Ватикан

Папата: Добрите Самарјани го заштитуваат животот

Заштитата на човечкиот живот и промовирањето на семејството секогаш треба меѓусебно да се поврзани. Ова го посочи Папата на аудиенцијата со делегацијата на „Центрите за промовирање на животот“ во Италија.