Tag "мисија"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата Фрањо: Предизвик е да се отвори Црквата за посланието

Папата Фрањо на 11 март 2023 година во Ватикан се сретна со членовите на Шпанската бискупска конференција за мисии и соработка со Црквите и членови на Управниот одбор на невладината

Ватикан Вести

Кардинал Филони: Сите се повикани да го проповедаат евангелието

Префектот на Конгрегацијата за евангелизација на народите, истакна дека мисионерската димензија не е нешто што треба да им се остави на другите, наместо тоа, секој од нас треба да разбере

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Црквата треба да биде сол на земјата и квасец за целото општество

На Вечерната молитва, со која започна вонредниот мисиски месец, папата Фрањо ја охрабри Црквата да не бара „заштитени оази“, туку секогаш да биде сол на земјата и квасец за целото

Вести Македонија

Одбележена Мисиската недела во Петралинци

На ден 20 октомври 2018 година во католичката парохија „Свети Кирил и Методиј“ во Петралинци по повод Мисиската недела се одржа молитвено бдение,

Вера Проповеди

Порака на папата Фрањо за Светскиот ден на мисиите

Сакам заедно со вас да размислувам за посланието кое Христос ни го довери. Во своето обраќање до вас воедно се обраќам и до сите христијани кои во Црквата

Вера Духовност

Мисиска недела 

Мисиска недела е ден за молитва и запознавање со мисиите. Се слави секогаш во претпоследната недела во мeсец октомври, на ист ден во сите епархии, парохии и во целиот свет.

Вера Духовност

Вознесение Господово – Спасовден

Основната христијанска мисија, на која сака да нѐ предупреди и денешниот празник Вознесение Господово со кое Исус го исполнил својот план за спасението меѓу нас луѓето, е да се биде

Вера Проповеди

Собор на светите дванаесет Апостоли

Посланието до Ефесјаните ни ја претставува Црквата како една конструкција изградена

Ватикан Вести

Треба да се бара начин за сведочење на милосрдието и љубовта

На 5 јуни 2017 година, папата Фрањо во аудиенција ги прими и учесниците на генералниот капитул