Tag "лицемерие"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Ангел Господов: Адвент е благодатно време да се отстрани маската на лицемерието

Во своето обраќање пред молитвата Ангел Господов на плоштадот Свети Петар, папата Фрањо ги охрабри верниците да ја разберат „тајната“ на Иван Крстител, наизглед груб и строг човек. Тој е

Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Лицемерот не знае да сака

Папата Фрањо во среда 25 август 2021 година на Генералната аудиенција во салата Павле VI зборуваше за „вирусот на лицемерие“ што го води човекот да се преправа, наместо да биде

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Треба да научиме да се обвинуваме пред Бог

Исус не поднесува лицемерие и фарисеите ги нарекува „варосани гробови“ – потсети папата Фрањо во проповедта на светата Литургија во домот Света Марта. Потребно е да се оздрави од лицемерието,

Ватикан Вести

Папата: Господ бара од нас да бидеме вистинити во срцето

Нека Господ ни ја даде благодатта на „внатрешна вистина“, молеше папата Фрањо во текот на светата Литургија, во домот Света Марта на 20 октомври 2017 година.

Ватикан Вести

Папата: Лицемерот е убиец

Лицемерието не е Исусовиот јазик, ниту пак треба да биде јазик на христијанинот, бидејќи

Ватикан Вера Вести Проповеди

Папата Фрањо повика на борба против лицемерието

Во наследувањето на Христос од суштинско значење е да се бориш против лицемерието и лажењето и да избегнуваш самозатвoрање

Ватикан

Лицемерието е вирус, кој може да се победи со молитва

Треба многу да молиме за да не се заразиме со „вирусот“ на лицемерието кој освојува со лаги, останувајќи во сенка – е Исусовиот поттик кој папата Фрањо го истакна во