Tag "Конгрегација за прогласување на светци"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Светиот Престол донесе прописи за постулаторите

Светиот Престол прв пат правно ги пропиша задачите на постулаторот на каузата за прогласувањето на блажени и светци, а новоста во Декретот кој стапи на сила на 11 октомври ја

Ватикан

Блажени ќе бидат прогласени младиот верник лаик Карло Акутис и свештеникот исусовец Рутилио Гранде

Блажени ќе бидат прогласени двајца верници лаици кои заедно со свештеникот исусовец Рутилио Гранде Гарсија, се убиени од омраза кон верата, во 1977 година во Салвадор. Блажен ќе биде прогласен

Ватикан Вести

Папата: Светоста е слово Господово овоплотување во историјата

Светиот Отец на 12 декември 2019 година ги прими во аудиенција членовите на Конгрегацијата за прогласување на светци по повод 50-годишнината од нејзиното основање

Ватикан Вести

Папа: Светоста е слово Господово овоплотување во историјата

Светиот Отец на 12 декември 2019 година ги прими во аудиенција членовите на Конгрегацијата за прогласување на светци по повод 50-годишнината од нејзиното основање

Ватикан Вести

Надбискупот Фултон Шин наскоро ќе биде прогласен за блажен

Папата Фрањо на 5 јули 2019 одобри декретот на Конгрегацијата за прогласување на светци да го прогласи чудото кое се припишува по застапништво на слугата Божји Фултон Шин, еден од

Ватикан Вести

Нови блажени, меѓу кои седум романски епископи

На 19 март Светиот Отец го прими во аудиенција кардиналот Анџело Беку, префект на Конгрегацијата за прогласување на светци, и ја овласти конгрегацијата да прогласи 9 нови блажени и да

Ватикан

Ватикан повторно ќе го регулира процесот за признавање чуда

Конгрегацијата за прогласување на светците потворно го регулира процесот за признавање чуда. Новите правила се резултат на едногодишната работа и со нив се заоструваат досегашните одредби: