Tag "клима"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Објавен Апостолскиот поттик на папата Фрањо насловен „Laudate Deum“

Во новиот Апостолски поттик со наслов „Laudate Deum“, папата Фрањо го повикува човештвото да дејствува. Папата го гледа светот на пресвртна точка во соочувањето со климатската криза

Вести Свет

Патријархот Вартоломеј I.: Секој чин на војна е војна против секое создание

Вселенскиот цариградски патријарх Вартоломеј I ја истакна блиската поврзаност помеѓу еколошката штета и непочитувањето на човековите права и укажа на страшната еколошка девастација предизвикана од руската инвазија на Украина.

Ватикан Вести

Папата: Да мислиме на младите, пред да биде предоцна

Во пресрет на затворањето на конференцијата за клима во Египет, папата Фрањо преку порака на Твитер апелира да не се откажуваме од грижата за Земјата која е полна со рани

Ватикан Вести

COP27: Има малку време за промена на правецот

На конференцијата за клима во Шарм ел Шеик, Египет, државниот секретар кардинал Пиетро Паролин повторно апелираше за спроведување на интегрирани пристапи за решавање на социо-еколошката криза: не можеме да си

Вести Свет

Кардиналот Холерих пишува до лидерите на ЕУ за климатската криза: „На границата сме“

Во пресрет на претстојниот собир COP26 претседателот на COMECE кардинал Жан-Клод Холерих, ја повикува европската заедница да ја преземе водечката улога на меѓународно ниво за да даде храбар одговор на

Ватикан Вести

Папата по повод конференцијата КОП26: Потребно е брзо делување

По повод Конференцијата за климата КОП26 папата Фрањо испрати до британската радиотелевизија BBC аудио-видео порака во која ја истакнува надежта за обновена глобална солидарност со цел донесување на радикални одлуки

Ватикан Вести

Кардинал Паролин: КОП26 мора да ја потврди важноста за мултулатерализам и акција

Државниот секретар кардиналот Пиетро Паролин како ватикански делегат на 26 Конференција за климатски промени на Обединетите нации, КОП26 за Ватикан њуз објасни што Светиот Престол очекува од ова конференција која

Ватикан Вести

Папата до пратениците: За заштита на планетата итно се потребни мудри и праведни закони

Папата Фрањо се обрати до учесници на меѓупарламентарниот состанок во пресрет на Конференцијата за климатските промени Сор26, на 9 октомври. Состанокот е одржан во соработка со италијанскиот парламент и Меѓунарламенталната

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Еколошката криза бара одговорност, конкретност и стручност

Папата Фрањо отвори нов циклус студии на Папскиот Латерански универзитет во Рим, посветен на еколошките прашања, во соработка со Цариградската патријаршија и УНЕСКО. Во својот говор Светиот Отец истакна дека

Ватикан Вести

Папата Фрањо ги собра стручњаците, и верските лидери во пресрет на конференцијата за климатските промени

Папата Фрањо собра во Ватикан научници, стручњаци и верски лидери на средба за Верата и науката во текот на која од аспект на конференцијата за климатските промени треба да се