Tag "кардинали"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата до членовите на Курија: Да бидеме внимателни, демонот секогаш се враќа

Папата Фрањо во својот говор пред Римската курија по повод Божиќното честитање зборуваше за вниманието што треба да се посвети на „пристојните демони“ кои можат да ги заведат оние што

Ватикан Вести

Папата Фрањо и новите кардинали го посетија Бенедикт XVI

На кратката средба во ватиканскиот манастир Mater Ecclesiae, папата Фрањо му ги претстави новите кардинали на почесниот папа Бенедикт XVI, кој се помоли со нив и ги благослови.

Ватикан Вести

Папата Фрањо најави конзисториум за именување на нови кардинали

Папата најави конзисториум за именување нови кардинали; меѓу нив се тројца раководители на куријалните дикастерии. Шеснаесет од нив имаат право на избор зат Папа. Најмладиот со 48 години е монс.

Ватикан Вести

Отец Канталамеса нема да биде епископ

Отец Раниеро Канталамеса, кој го именува папата Фрањо за кардинал нема да биде хиротонисан за епископ. Двајцата други кардинали, кои не се епископи, отец Мауро Гамбети и Енрико Ферочи, ќе

Вести Свет

Новите кардинали од Азија нема да допатуваат на конзисториумот

Поради пандемијата со коронавирусот филипинскиот надбискуп Хозе Ф. Адвинкула и Апостолски викар за Брунеј Корнелиус Сим нема да учествуваат на конзисториумот во Ватикан закажан за 28 ноември, на кој папата

Ватикан Вести

Папата Фрањо и новите кардинали го посетија Бенедикт XVI

Новите кардинали и папата Фрањо по завршувањето на конзисториумот го посетија почесниот папа Бенедикт XVI

Ватикан Вести

Папата ќе се сретне со претседателите на сите Епископски конференции

На крајот од работната сесија на Кардиналскиот совет (C9) Канцеларијата за печат на Светиот Престол најави состанок на папата Фрањо со претседателите на Епископските конференции од целиот свет Папата Фрањо

Ватикан Вести

Папата со новите кардинали го посетија почесниот папа Бендикт XVI

Папата Фрањо заедно со новоименуваните кардинали по завршувањето на редовниот јавен конзисториум, кој се одржа на 28 јуни 2018 година го посетија почесниот папа Бенедикт XVI во манатсирот

Ватикан Вести

Авторитетот на пастирот да го има вкусот на Евангелието

На редовниотјавен конзисториум на кој во Кардиналскиот колегиум се вброени 14 нови кардинали, папата Фрањо ги поттикна да не попуштаат пред љубомората,

Ватикан Вести

Папата Фрањо ги објави имињата на 14 нови кардинали

По завршувањето на молитвата Царице небеснa на 20 мај 2018 година, Папата најави дека на 29 јуни ќе се одржи конзисторумј на кој ќе именува 14 нови кардинали.